joi, 2 octombrie 2008

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - 9

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - de G. Edward AlterMedia România
Sa facem cativa pasi in spate sa ii putem cuprinde forma generala, sa vedem cu ce ne confruntam. Avem o corporatie imputernicita de Congres careia i s-a acordat exclusiva prerogativa de a crea volumul unitatii monetare nationale. Avem un mecanism prin care Congresul este capabil sa ridice taxe nelimitate de la poporul american fara ca el sa stie acest lucru (si anume ca plateste o taxa) si avem totodata un mecanism prin care bancile pot castiga dobanda perpetua pe nimic. Aceasta este forma creaturii.
O intrebare interesanta este, “Cine sunt proprietarii Sistemului Federal de Rezerve?” Tot auzim o multime de dezbateri pe marginea acestei intrebari la radio. Cand vine vorba despre bani, cineva suna la redactie mai mereu si spune, “Stiati ca Fed-ul este in proprietatea totala a unor banci private? Este o corporatie privata. Ce trebuie sa facem” spun ei, “este sa abolim Fed-ul si sa il predam inapoi guvernului pentru a-l putea conduce pentru beneficiul oamenilor.” Cativa dintre dumneavoastra zambesc iar altii probabil se intreaba ce este rau cu aceasta idee. Sa o analizam.
Ideea prezinta un adevar pe jumatate si nu constituie o solutie. Sa vedem jumatatea de adevar mai intai. Este adevarat ca Sistemul Federal de Rezerve nu este o agentie a guvernului federal, sub nici o forma. Cum am mentionat deja, este o corporatie imputernicita de guvern si, ca toate corporatiile, are certificate de stock (actiuni), care in acest caz se afla in posesia bancilor ce intra in componenta Fed-ului. Fiecare banca din sistem este un proprietar al Fed-ului – amintiti-va ca este un cartel. Detin o parte din el in sensul ca au in posesie aceste actiuni si pana la acest punct are toate atributiile unei corporatii private. Dar mai mult decat atat plapuma nu se intinde pentru ca aceste actiuni nu au atributiile unei proprietati private. Spre exemplu, cei care le detin nu le pot vinde. Daca nu poti vinde ceva, nu esti cu adevarat stapanul obiectului. Aceasta este o metoda de testare a proprietatii, capacitatea de a scapa de ea. Nu poti sa o vinzi. In plus, bancile mari pun la bataie mai multi bani decat bancile mai mici, un procent din valorile lor, deci marile banci au mai multe certificate de stock (actiuni) decat celelate banci, dar indiferent de cifrele lor de afaceri, fiecare banca nu dispune decat de un singur vot. Aceasta este o alta violare a principiului proprietatii private. In plus, acel vot nu ii avantajeaza cu nimic. Nu pot vota pentru ceva important, cum ar fi managementul national, care este unul din cele mai importante aspecte, nu-i asa? Board-ul directorilor si chairman-ul Sistemului Federal de Rezerve sunt numiti de catre Presedinte, nu sunt alesi de bancile care fac parte din sistem.
Ce pot face bancile locale cu votul lor este sa hotarasca componenta board-ului de directori al bancilor asa numite "regionale", care sunt subdivizii in interiorul sistemului. Nu pot nici macar vota pentru conducerea propriei subdivizii locale, pentru ca chairman-ul si vice-chairman-ul acelor 12 banci regionale sunt numiti de catre board-ul national. Pot vota pentru ofiterii bancilor regionale, presedinte, vice-presedinte si trezorerier, dar acestia pot fi respinsi prin veto de catre board-ul national. Intelegeti? Intreaga putere a fost, dintotdeauna, la varful sistemului. Singurul lucru de substanta pentru care li se permite celor din board-ul director local sa voteze este rata dobanzilor in interiorul regiunii acoperite de ei. Dar chiar si aceasta este subiect de veto pentru board-ul national (n-ar trebui sa surprinda pe nimeni). Dupa cum vedeti, conceptul de "difuzie a puterii" prin aceste regiuni este o alta inselatorie. Nu exista nici un fel de putere la nivel local. Nu exista nimic substantial pe care aceste board-uri de directori, votate de bancile ce detin actiuni, sa-l poate face. Li se permita insa sa joace golf.
Nu este o corporatie privata in sensul traditional al cuvantului. Ideea dispersiei, difuziei puterii in cele 12 banci nationale a fost o necesitate in 1913, pentru a vinde conceptul poporului american. Daca nu ar fi existat aversiunea pentru concentrarea puterii in New York, nu am fi avut niciodata cele 12 regiuni; este doar o ramasita si nu indeplineste nici o functie. Deci, nu este o corporatie in sensul traditional al cuvantului, nu este o agentie guvernamentala in sensul traditional al cuvantului; ce este atunci? Este un hibrid, o parte corporatie privata si o parte guvern. Este exact ce te astepti sa fie cand iei in considerare faptul ca este un parteneriat intre un cartel bancar privat si guvern. Este o structura unica, proiectata sa indeplineasca o functie unica.
Este o solutie abolirea Fed-ului si intoarcerea lui in mainile Congresului pentru a-l conduce pentru binele oamenilor? Cel putin ii scoatem pe mizerabilii de bancheri din ecuatie, nu-i asa? Si asta ii face pe toti sa se simta bine… ei bine, nu mai platim dobanda bancilor, dar ce se intampla? Acum guvernul trage sforile numai cu manuta lui. Asta rezolva o multime de probleme, nu-i asa? Acum creeaza el bani din nimic, cu de la sine putere. Guvernul nu este amator de asa ceva, de aceea au intrat in acest parteneriat, pentru ca atunci cand guvernul creeaza bani este prea "pe fata". Regii si printii Europei nu au putut sa o faca din acest motiv. Au tiparit banii, in general, dar cand guvernul tipareste bani iti dai seama ce se intampla. Prefera sa lucreze prin sistemul bancar deoarece atunci cand banii intra in contul tau de check-uri nu scrie “guvern” pe ei si nu stii cum au ajuns acolo.
Guvernul nu vrea sa faca acest lucru, dar chiar daca ar vrea nu ar fi mare diferenta deoarece nu este important in proprietatea cui se afla Sistemul Federal de Rezerve. Important este ce face acesta si atata vreme cat este o banca centrala, adica atata vreme cat are puterea si mandatul de a crea bani din nimic, asta va fi functia pe care o va indeplini. Asta va face, va continua sa o faca, si cu siguranta ar fi condus de aceiasi oameni care il dirijeaza astazi iar noi chiar nu am rezolva nimic. Trebuie sa ne amintim ca in Europa toate bancile centrale sunt de fapt agentii directe ale guvernelor lor respective; nu sunt organizatii hibride cum este a noastra. Si cu toate acestea, in acele tari procesul este neschimbat, fac acelasi lucru pe care il face si Sistemul Federal de Rezerve aici. A-l da pe mana guvernului nu este o solutie.

Niciun comentariu: