joi, 2 octombrie 2008

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - 5

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - de G. Edward AlterMedia România
Sa vedem cum sunt creati banii prin Mecanismul Mandrake. Voi explica acest proces intr-o forma mult simplificata. Vreau sa va avertizez ca are sa para ca este foarte simplu. Nu este. Voi inlatura toata terminologia bancara, limbajul de specialitate, toate frazele de contabilitate ce ar trebui definite, si voi vorbi intr-o engleza pe intelesul tuturor. Veti crede probabil ca am simplificat prea mult dar vreau sa va asigur ca in ciuda limbajului simplu, tot ceea ce va voi spune este absolut 100% corect din punct de vedere tehnic. Un alt aspect asupra caruia as dori sa va avertizez este ca nu trebuie sa incercati sa-i gasiti sensul, deoarece nu are unul; nu are sens si veti face scurt-circuit incercand sa iesiti la liman. Amintiti-va doar ca este o inselatorie-scamatorie, si daca veti pastra asta in memorie nu veti avea probleme incercand sa intelegeti ce se intampla.
Iata cum functioneaza. Totul incepe cu partea guvernamentala a parteneriatului, cu Congresul care cheltuieste in nestire. Cheltuieste mult mai multi bani decat primeste inapoi, mult peste venitul sau. Cum poate face asta? Pur si simplu asta se intampla. Sa presupunem ca este nevoie de un miliard de dolari, si Congresul trece pe la Trezorerie: “Vrem un miliard de dolari”. Oficialii Trezoreriei raspund “Probabil ca glumiti, nu sunt bani aici, ati cheltuit totul demult, tot ce am primit in taxe, ati papat de prin Martie”. Congresul spune “Asta ne-am gandit si noi, vroiam doar sa verificam daca nu cumva a mai trimis cineva ceva”. Se sfatuiesc si le vine ideea sa imprumute niste bani. Se opresc pe la tipografia Trezoreriei unde nu se tiparesc bani dar se tiparesc certificate din acelea impresionante, impopotonate, cu chenare pe margine, cu un vultur desenat in varf si un sigiliu in partea de jos pe care scrie “Obligatiune a Guvernului Statelor Unite” sau “nota” sau “bancnota”, in functie de perioada ramasa pana la expirarea ei. Daca o tii in sus in dreptul unei surse de lumina chiar scrie pe ea “IOU” [nota tr: Nume sub care sunt cunoscute obligatiunile in SUA] pentru ca asta si este. Tiparesc aceste harti care par deosebit de oficiale, iar apoi le ofera sectorului privat; spera ca oamenii vor dori sa imprumute bani guvernului la schimb pentru ele si multi dintre ei o fac, sunt chiar nerabdatori sa faca acest lucru. De ce? Pentru ca li s-a spus de catre agentii lor de investitie ca aceasta este cea mai solida investitie pe care o poti face. Cum asa? Am auzit cu toti ca aceste imprumuturi sunt garantate de catre “buna credinta si bunul credit al guvernului Statelor Unite”. Oamenii nu prea au idee ce inseamna acest lucru, dar cu siguranta suna bine. As dori sa explic celor care au indoieli intelesul expresiei de mai sus. “Buna credinta si bunul credit al guvernului Statelor Unite” inseamna ca guvernul promite solemn sa plateasca inapoi acest imprumut plus dobanda, chiar de-ar fi sa confiste in forma de taxe tot ce tu si eu avem. Ne va luat totul daca este necesar sa isi tina cuvantul. Oamenii nu realizeaza ca de fapt in final isi vor primi tot banii lor inapoi, minus un comision special pentru procesare.
O multime de bani sunt imprumutati guvernului pe aceasta cale, dar niciodata suficient. Congresul are nevoie de mai mult. Dar nu trebuie sa se ingrijorese. Merg mai in josul strazii si se opresc la cladirea Sistemului Federal de Rezerve. Fed-ul ii asteapta, de aceea a fost creat. Pe cand ei intra in cladire, ofiterul Fed-ului deja si-a deschis sertarul. Scoate de acolo un carnet de check-uri si scrie un check catre Trezoreria Statelor Unite in valoare de un miliard de dolari, sau orice alta suma este nevoie. Semneaza check-ul si il da oficialului Trezoreriei.
Trebuie sa ne oprim aici pentru un minut si sa punem o intrebare. De unde a luat Fed-ul miliardul de dolari pe care l-a imprumutat Trezoreriei? Cine a pus acesti bani in contul Sistemului Federal de Rezerve? Uimitorul raspuns este ca nu exista nici un ban in contul Sistemului Federal de Rezerve. De fapt, tehnic, nici macar nu exista un cont, exista doar un carnet de check-uri. Atat si nimic mai mult. Acel miliard de dolari “prinde viata” exact in momentul in care ofiterul semneaza check-ul. Acest proces se cheama “monetizarea datoriei”, asta este expresia pe care ti-o arunca in fata. Ei doar au scris un check, un mare check de cauciuc. Daca tu si eu am face asta, am intra in puscarie, dar ei au voie sa o faca pentru ca Congresul asta isi doreste. De fapt asta este rasplata, aici este beneficiul guvernului in acest parteneriat. Asta este metoda prin care ei au acces la orice suma de bani, la orice ora, fara sa trebuiasca sa vina sa ceara platitorului de taxe, sau sa se justifice fata de el. Altfel, ei ar trebui sa se explice in fata cetateanului, sa va spuna spre exemplu ca va vor ridica taxele cu inca 3000$ anul acesta, si binenteles, daca ar face asta, alegatorii i-ar da afara prin vot destul de repede. Le convine Mecanismul Mandrake pentru ca este o sursa instantanee de bani, bani pentru care nimeni nu cere explicatii. Probabil ati observat ca au trecut multi ani de cand Congresul nu-si mai pune problema costurilor, banii nu sunt o problema. Asta pentru ca, indiferent de pret, stiu ca merg in josul strazii la Sistemul Federal de Rezerve si prin lege, ofiterul trebuie sa scrie un check gras si sa-l inmaneze lor.
Asta este pe scurt motivul pentru care guvernului ii place Mecanismul Mandrake – access instantaneu, fara batai de cap, la orice suma de bani fara ca platitorul de taxe sa fie implicat in vreun fel. Dar cum ramane cu partea bancara? Ei cu ce se aleg? Aici totul devine foarte interesant. Sa ne intoarcem la check-ul de un miliard de dolari. Oficialul Trezoreriei depune suma in contul de check-uri al guvernului si dintr-o data computerele incep sa clicaie si arata ca acum guvernul are un depozit de un miliard de dolari, ceea ce inseamna ca poate scrie check-uri in valoare de un miliard de dolari. Incep sa faca asta numaidecat. De dragul analizei noastre, sa urmarim 100$ din acel miliard, intr-un check pe care ei il scriu si il ofera postasului. Acesta din urma primeste check-ul de 100$ si nici nu isi imagineaza ca acesti bani nu existau cu doua zile in urma. Pot fi cheltuiti, nici nu i-ar pasa daca i-ai spune-o. Ii depune in contul lui personal de check-uri. Acum ne aflam in sfarsit in afara Sistemului Federal de Rezerve si a check-ului guvernamental. Ne aflam in sistemul bancar privat. Am ajuns la acea parte a parteneriatului in care este implicat cartelul. 100$ au fost depozitati la banca locala, bancherul observa si da fuga la ghiseul unde se fac imprumuturi, deschide fereastra si spune “Atentiune toata lumea, avem bani de imprumutat, cineva tocmai a depus 100$”.
Toti se bucura la auzul acestei vesti, deoarece acesta este motivul pentru care au venit la banca, sa imprumute bani. Este de asemenea un semn al sanatatii economice nationale sa fii inglodat in datorii, sa astepti cu nerabdare ca banca sa aiba bani pentru imprumuturi, sa stai la coada pentru ele. L-au auzit cu toti pe bancher si se gandesc ca 100$ nu este totusi suficient de mult. El le spune sa nu se ingrijoreze ca poate sa le imprumute pana la 900$ pentru acei 100$. Cum este oare posibil? Devine prea complicat de aceea va voi spune in termeni simpli. Sistemul Federal de Rezerve cere bancilor sa pastreze ca rezerve nu mai mult de 10% din depozitele pe care le au. Banca pastreaza 10% din acei 100$ ca rezerva, adica 10$, si ii imprumuta primului venit 90$. Ce face el cu acesti bani? Vrea sa ii cheltuie deci ii depune in contul sau de check-uri. De fapt, probabil banii ajung direct acolo. Sa presupunem ca ii sunt inmanati si apoi el ii adauga contului sau. Daca ii pune acolo, este si acesta un depozit, nu-i asa?
Numai 100$ depozit, dar 900$ in imprumuturi si acel depozit inca este acolo. De unde au aparut cei 900%? Raspunsul este acelasi: nu exista nici un ban. Acestia sunt creati exact in momentul in care imprumutul este facut. Observati diferenta, va rog, este o importanta distinctie. Cand banii sunt creati din nimic pentru guvern, ei sunt cheltuiti de guvern. Pe partea bancara, cand sunt creati iarasi din nimic nu sunt cheltuiti de catre banci, acestea ii imprumuta tie si mie, si noi ii cheltuim. Observati va rog, de asemenea ca pentru aceste imprumuturi noi trebuie sa le platim dobanda. Ganditi-va la asta pentru un minut. Acesti bani au fost creati pe loc, din nimic si totusi ei colecteaza dobanda, ceea ce inseamna ca ei colecteaza dobanda pe nimic. Ce concept, cum de nu m-am gandit eu la asta inaintea lor? As vrea sa fi avut un carnet magic din care sa tot scriu check-uri toata ziua, fara nici un ban, doar check-uri, sa vi le imprumut voua iar voi sa fiti suficient de fraieri sa-mi platiti dobanda pe ele. Asa functioneaza.

Niciun comentariu: