joi, 2 octombrie 2008

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - 3

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - de G. Edward AlterMedia România
Sa incepem cu momentul aparitiei “Creaturii de la Jekyll Island”, crearea Sistemului Federal de Rezerve. Asta ma duce cu gandul inapoi la titlul cartii mele (si pe toti cei care isi imagineaza ca vom viziona partea a doua a filmului Jurassic Park ii avertizez ca au gresit adresa). Titlul a fost ales, binenteles, pentru a atrage atentia, dar are totusi o semnificatie aparte. Pentru cei care nu au avut inca sansa de a studia acest subiect, voi preciza ca Jekyll Island este o insula reala aflata langa coasta statului Georgia. Pe acea insula in 1910, Sistemul Federal de Rezerve a fost creat la o intalnire ultrasecreta. Vreau sa va arat ca de fapt intalnirea a avut loc si va voi prezenta o parte din documentatia disponibila pentru a vedea ca secretul era extrem, ceea ce ne va pune fata in fata cu intrebarea “de ce trebuia sa fie un secret?”. Este intotdeauna ceva de ascuns atunci cand secretul este implicat si vom vedea ce anumea aveau de ascuns in aceasta situatie. Odata acest lucru inteles, va iesi la lumina un foarte important aspect al Sistemului Federal de Rezerve care in general este trecut cu vederea.
In 1910, Jekyll Island era proprietatea privata a unui mic grup de milionari din New York. Vorbim de oameni ca J.P. Morgan, William Rockefeller si asociatii acestora. Ei formau in inalta societate un club in ce purta numele “Clubul din Jekyll Island”. Erau proprietarii insulei si aici veneau familiile lor sa-si petreaca iernile. Pe insula se afla o constructie impunatoare (the clubhouse), care era centrul activitatilor sociale. Aceasta se afla inca acolo. Insula a fost cumparata de atunci de catre statul Georgia, transformata intr-un parc iar clubhouse-ul a fost restaurat si poate fi vizitat. Veti fi impresionati de ea, cred. Pe una din usile de la primul nivel, pe o placa, se poate citi: “In aceasta camera a fost creat Sistemul Federal de Rezerve”. Nu mai este deloc un secret ci informatie publica. In jurul clubhouse-ului se afla cateva “casute”, dupa cum erau numite atunci, construite pentru a caza familiile respective. Sunt destul de atractive; erau exemple magnifice ale arhitecturii de la inceputul secolului trecut. Una dintre acestea, ce necesita cateva ore pentru a o vizita, are 14 bai imi amintesc, dupa cum ne-a spus ghidul – nu este exact ceea ce numim o “casuta”.
Clubhouse-ul este locul unde Sistemul Federal de Rezerve a fost creat. Haideti sa repovestim aceasta istorioara in detaliu, sa vedem cum s-a intamplat. Era in 1910, cu trei ani inainte ca Federal Reserve Act sa fie legiferat. Era in noiembrie a acelui an, cand senatorul Nelson Aldrich si-a trimis propriul vagon privat in gara din New Jersey sa astepte sosirea lui si a altor sase barbati sfatuiti cu totii sa vina invaluiti in cel mai strasnic mister. Spre exemplu, li s-a spus sa apara pe rand si sa nu ia cina impreuna in seara respectiva. Li s-a specificat ca, daca ajung in gara in acelasi timp sa pretinda ca nu se cunosc. Trebuiau de asemenea sa evite reporterii cu orice pret, fiind persoane bine cunoscute. Daca doi sau trei ar fi fost vazuti impreuna, ar fi cauzat ridicari din spranceana si o multime de intrebari. Unul dintre ei cara o pusca intr-o cutie mare, neagra, si, in caz ca ar fi fost intrebat incotro se indreapta, era gata sa spuna ca merge la vanatoare de rate. Interesant este ca, dupa cum am aflat mai tarziu de la biograful sau, acest om nu a tras cu pusca in viata lui. Imprumutase arma pentru aceasta calatorie, drept pacaleala.
Acest comportament a continuat si in vagon. Li s-a spus sa isi foloseasca doar numele mic, numele de familie nici nu trebuiau pomenite. Doi dintre ei au folosit pseudonime. Si asta pentru ca servitorii sa nu afle cine sunt. Se temeau ca servitorii ar putea vorbi si astfel ar ajunge la cunostinta presei. Au calatorit doua nopti si o zi cu acest vagon, si dupa 1000 de mile au ajuns la Brunswick, Georgia. De acolo s-au imbarcat pe un feribot si au ajuns pe Jekyll Island, unde au petrecut noua zile in clubhouse-ul despre care am vorbit, stabilind toate detaliile importante a ceea ce eventual a devenit Sistemul Federal de Rezerve. Apoi s-au intors la New York.
Vreme de cativa ani dupa aceea, cein in cauza au negat vehement ca o astfel de intrunire ar fi avut loc. Abia dupa ce Sistemul Federal de Rezerve a fost instaurat, ei au inceput sa discute deschis despre calatoria lor si ce au realizat cu aceasta ocazie. Cativa dintre ei au scris carti despre acest subiect, unul a scris un articol intr-un ziar, si aproape toti au acordat interviuri reporterilor, astfel ca acum putem verifica arhivele publice si putem documenta in detaliu ce s-a intamplat atunci.
Cine sunt acesti sapte oameni? Primul pe care deja l-am mentionat, senatorul Nelson Aldrich, "biciul" republican in senat, era conducatorul Comisiei Monetare Nationale, un comitet special al Congresului creat pentru a face recomandari acestuia si a propune legislatie pentru reforma bancara. Publicul era ingrijorat in acele zile in legatura cu ceea ce se intampla: o multime de banci isi inchideau portile, oamenii isi pierdeau investitiile, promisiuni de pastrare in siguranta a economiilor populatiei fusesera incalcate, erau multe “runs on the bank”, situatie in care din neincredere oamenii isi retrageau banii depozitati, iar institutiile respective nu puteau face platile catre toti cei carora le datorau bani. In particular, oamenii erau ingrijorati ca bogatia se concentra in seifurile catorva banci mari de pe Wall Street, in New York. Acest grup de banci formau ceea ce ei numeau trustul monetar in acele zile. Trustul monetar era o expresie des folosita atunci. Cativa politicieni fusesera alesi pentru promisiunea din campania electorala de a sfarama puterea trustului monetar. Presedintele Wilson era unul dintre acei politicieni, desi chiar el insusi fusese ales, finantat si incojurat de catre trustul monetar – toti consilierii si asociatii sai. Publicul nu stia acest lucru pe atunci si problema era destul de populara. Daca te exprimai impotriva trustului monetar aveai mari sanse sa fi ales.
Acesta era unul din scopurile Comisiei Monetare Nationale, care trebuia sa propuna legislatie pentru a slabi puterea trustului monetar, iar Aldrich era seful acestui comitet. Era de asemeni un foarte important asociat de afaceri al lui J.P. Morgan. Era socrul lui John D. Rockefeller, Jr., ceea ce inseamna ca eventual a devenit bunicul lui Nelson Rockefeller, fostul nostru vice-presedinte. Va amintiti ca numele lui complet era Nelson Aldrich Rockefeller, numele mijlociu fiind derivat de la faimosul sau bunic.
A doua persoana importanta era Abraham Andrew, Secretar Asistent al Trezoreriei. Mai tarziu a devenit Congressman si era om cu greutate in cercurile bancare.
Frank Vanderlip se afla acolo. El era Presedintele National City Bank din New York, cea mai mare din toate bancile din America, reprezentand interesele financiare ale lui William Rockefeller si ale firmei de investitii internationale Kuhn, Loeb & Company.
Henry Davison era acolo, partener senior al J. P. Morgan Company. Charles Norton era si el la intalnire; el era Presedintele First National Bank din New York, un alt gigant. Benjamin Strong se afla si el printre participanti; el tinea fraiele Banker’s Trust Company a lui J. P. Morgan si trei ani mai tarziu va deveni chairman-ul Sistemului Federal de Rezerve.
Si in sfarsit la intalnire participa si Paul Warburg, care era probabil cel mai important dintre toti datorita vastelor sale cunostinte in domeniul bancar, asa cum se practica in Europa. Paul Warburg se nascuse in Germania si ulterior a devenit cetatean american. Era partener in Kuhn, Loeb & Company si era un reprezentant al dinastiei bancare Rothschild in Anglia si Franta, de unde mentinuse stranse relatii de afaceri de-a lungul carierei cu fratele sau, Max Warburg, aflat la conducerea consortiului bancar Wargurg in Germania si Olanda. Paul Warburg era unul dintre cei mai bogati oameni ai lumii. De fapt, acei dintre voi care sunt fani ai personajului micutei orfane Annie va aminti de Tatuca Warbucks [n. tr.: este vorba despre poemul "Daddy Warbucks" al Annei Sexton, popular in SUA]. Tatuca Warbucks era intruchiparea lui Paul Warburg si oricine la acea vreme era constient de acest lucru. In cartea mea ii este prezentata fotografia si daca o comparati cu desenul animat veti observa asemanarea dintre Paul WARburg si Tatuca WARbucks. Si din moment ce vorbim de personaje de desene animate, daca vreodata ati jucat Monopoly, va amintiti reprezentarea capitalistului cu mustati rasucite si tigareta? Acela este J. P. Morgan.

Niciun comentariu: