joi, 2 octombrie 2008

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - 4

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - de G. Edward AlterMedia România
Acestia erau cei sapte barbati ce urcasera in vagonul ce i-a trasportat la Jekyll Island. Pe cat de uimitor, trebuie sa stiti ca reprezentau un sfert din bogatia intregii lumi. Acesti oameni s-au asezat in jurul mesei si au creat Sistemul Federal de Rezerve. Pentru cei care se indoiesc crezand ca exagerez, dati-mi voie sa va asigur ca intr-adevar chiar asa s-a intamplat.
Cum stim acest lucru? Spre exemplu, Frank Vanderlip, prezent la intalnire, a scris un articol in Saturday Evening Post din data de 9 Februarie, 1935 si as dori sa va citesc un mic fragment din el. Iata ce a scris Vanderlip: “Nu cred ca este o exagerare sa vorbesc despre secreta noastra expeditie la Jekyll Island ca fiind ocazia conceperii a ceea ce a devenit Sistemul Federal de Rezerve. Ni s-a spus sa ne uitam numele de familie. Ni s-a spus de asemenea ca trebuie sa evitam sa luam cina impreuna in noaptea plecarii. Am primit instructiuni sa venim pe rand si fara a atrage atentia pe cat posibil, in gara de pe litoralul Hudson din New Jersey unde vagonul privat al Senatorului Aldrich va fi atasat la capatul trenului ce mergea in sud. Odata suiti in tren, am putut observa tabu-ul ce fusese fixat in privinta numelor noastre de familie. Ne-am adresat unul altuia cu Ben, Paul, Nelson si Abe. Davison si eu “ne-am deghizat” si mai mult abandonand numele noastre mici. El a devenit Wilbur iar eu Orville, dupa cei doi pionieri ai aviatiei, fratii Wright. Servitorii si personalul trenului ar fi putut sti identitatile a unul sau cel mult doi dintre noi, dar nu ne stiau pe toti si doar numele noastre tiparite impreuna ar fi atras atentia asupra misterioasei noastre calatorii in Washington, pe Wall Street si chiar la Londra. Stiam pur si simplu ca nu trebuie sa fim descoperiti.”
De ce nu? De ce atat secret? Ce poate fi rau ca un grup de bancheri se intalnesc in privat sa vorbeasca despre afacerile lor sau chiar despre legislatie bancara? Raspunsul ni-l da chiar Vanderlip insusi in acelasi articol. A spus: “Daca am fi fost expusi public si s-ar fi aflat ca grupul nostru s-a intrunit si a schitat o propunere in ceea ce priveste legislatia bancara, aceasta nu ar fi avut nici o sansa sa treaca de Congres.” De ce nu? Pentru ca scopul reformei asteptate era sa destrame puterea trustului monetar, insa era de fapt gandita si conceputa chiar de catre trustul monetar. Daca acest lucru ar fi fost cunoscut de la inceput, nu am fi avut deloc un Sistem Federal de Rezerve, deoarece, asa cum Vanderlip a spus, nu ar fi existat vreo sansa sa fie aprobat de Congres. Era deci esential ca totul sa ramana un secret asa cum a ramas pana in zilele noastre. Nu este chiar un secret acum pe care nu-l puteti descoperi deoarece oricine poate merge la biblioteca si dezgropa totul, dar nu este specificat in cartile de specialitate. Nu aflam despre el in publicatiile oficiale ale Sistemului Federal de Rezerve deoarece este ca si cum am ruga vulpea sa construiasca cotetul gainilor si sa se ocupe de buna lui paza.
Acesta era motivul pentru care intalnirea trebuia sa fie secreta. Acum stim ceva foarte important despre Sistemul Federal de Rezerve, ceva ce nu stiam inainte, dar este mult mai mult decat atat. Considerati va rog, componenta acestui grup! Ii avem aici pe reprezentatii Morgan, Rockefeller, Kuhn Loeb & Company, Rothschild si Warburg. Vedeti ceva ciudat in amestecul acesta? Acestia erau competitori. Competitori principali pe piata investitiilor si afacerilor bancare in acele zile; acestia erau uriasii. Pana atunci se bateau cap in cap, luptand pentru dominatie pe campul de lupta, in market-ul financiar mondial. Nu numai in New York, dar chiar Londra, Paris si oriunde altundeva. Si iata-i impreuna stand in jurul unei mese, cazand de comun acord intr-un fel. Ce se intampla oare? Trebuie sa punem cateva intrebari.
Este deosebit de semnificativa aceasta intelegere, pentru ca a avut loc chiar in acel moment din istoria Americii cand modul in care erau conduse afacerile a suferit o schimbare majora si fundamentala in ideologie. Inainte de acest moment, business-ul american a operat ghidat de principiile initiativei private – competitia bazata pe initiativa privata este cea care a cladit America, si a facut-o sa depaseasca toate celelalte natiuni ale lumii. Odata ce am atins acel varf al performantei, macazul a fost schimbat dinspre zona competitiei spre zona monopolului. Acest fenomen a fost descris in multe carti ca fiind "zorii epocii cartelului". Pe o perioada de cinsprezece ani inainte de intalnirea de la Jekyll Island ii putem vedea pe cei din grupurile de investitii la care ne referim angajandu-se tot mai mult in initiative comune, preferandu-le pe acestea vechilor lor rafuieli. Intalnirea de la Jekyll Island a fost punctul culminant al acestor tendinte, momentul in care au decis sa renunte complet la competitie si au format un cartel.
Trebuie sa definesc acest cuvant pentru a sti si dumneavoastra cu exactitate la ce ma refer atunci cand il folosesc. Un cartel este un grup de business-uri private independente care ajung la o intelegere cu scopul reducerii sau eliminarii competitiei dintre ele, pentru a-si imbunatati profiturile sau pentru a-si asigura pozitia pe piata. Pot realiza aceste lucruri prin mai multe metode, unul dintre ele fiind fixarea preturilor – nici o competitie in privinta preturilor. Exista si alte metode. Daca am infiinta un cartel aici, as insista ca eu sa primesc zona de nord si tu sa primesti zona de sud si astfel nu ne vom afla in competitie. Sau as putea propune ca eu sa produc surubul si tu sa produci piulita si astfel nu ne mai luam la intrecere, sau decidem sa schimbam informatii in privinta patentelor si a proceselor de executie etc. Cu cat sunt mai multe nivele de cooperare in acest acord, cu atat ne inchidem mai mult in structura acestui cartel si devenim una din punctul de vedere al pietei, chiar daca in interior grupurile sunt separate ca apartenenta si proprietate.
Acestea sunt valabile atat pentru cartelul bancar cat si pentru orice alta industrie. Citind Federal Reserve Act si plasandu-l in contextul istoric, ajungem direct la concluzia ca desi Sistemul Federal de Rezerve face parada vrand sa para un soi de operatiune guvernamentala, este de fapt un cartel de banci protejate de lege ce activeaza exact sub nasul nostru. Am vazut odata un reportaj despre tuburile de lava din Hawaii. Sunt foarte impresionante pentru ca, din cand in cand pamantul se rupe la suprafata descoperind o gaura prin care poti vedea lava curgand chiar pe sub picioarele tale fara ca tu sa ai habar. Afli doar atunci cand suprafata cedeaza si tot ce poti spera este sa nu te afli pe bucata care se rupe. Am sentimentul ca la fel si Sistemul Federal de Rezerve opereaza, exact pe sub picioarele noastre; acest cartel functioneaza fara ca noi sa o stim, pentru ca a fost cu grija invaluit in secret.
Concluzia numarul 2 despre Sistemul Federal de Rezerve, un lucru important pe care nu il stiam, este cartelul. Dar asta nu este totul. Al treilea ingredient, probabil cel mai important dintre toate, este constatarea ca acest cartel a format un parteneriat cu guvernul. Este un aspect foarte semnificativ. Cartelurile deseori intra in parteneriate cu guvernele deoarece au nevoie de forta legii pentru a impune acordurile cartelului si de aceasta data s-a colaborat din plin.
Oricand un parteneriat ia nastere, trebuie sa existe un beneficiu pentru toti partenerii, altfel nu il formeaza. Sa ne intrebam deci, care ar fi beneficiul celor doi parteneri in aceasta situatie? De ce au cazut la intelegere? De ce guvernul a intrat in acest parteneriat si de ce a intrat cartelul bancar? Raspunzand la aceste intrebari vom pricepe mai bine natura acestei creaturi de la Jekyll Island. Sa aruncam o privire, sa vedem ce au de castigat cei doi parteneri? Pentru a afla, va trebui sa examinam in detaliu mecanismul prin care Sistemul Federal de Rezerve creeaza bani. Este un studiu deosebit de interesant. Eu il numesc “Mecanismul Mandrake”, dupa acel personaj al cartilor desenate din anii ’40, Mandrake Magicianul, care putea creea ceva din nimic si apoi doar scuturandu-si mantia il facea sa dispara inapoi in neant. Este o fraza suficient de descriptiva pentru felul cum opereaza Sistemul Federal de Rezerve.

Niciun comentariu: