joi, 2 octombrie 2008

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - 11

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - de G. Edward AlterMedia România
Actiunile au consecinte si una din consecintele acestei scamatorii este ceea ce noi numim “datoria nationala”. Se apropie rapid de 5 trilioane de dolari [n.tr Atat era cu ani in urma, la data acestei expuneri; acum depaseste 8 trilioane, vizitati adresa urmatoare pentru o suma curenta aproximativa: http://www.toptips.com/debtclock.html], bani de care stim, in realitate este mult mai mult decat atat daca adaugi datoria nefinantata si tot ce este in afara bugetului, plus manevrele din Washington. O contabilitate onesta ar revela o suma mult mai mare.
Dar chiar numai cele 5 trilioane de dolari sunt o suma impresionanta. Mi se spune ca daca am avea un teanc de bancnote de 100$ inalt de 40 de inci (1 metru, nn), am fi milionari. Un teanc de bancnote de 100$ insumand 5 trilioane, s-ar ridica in spatiu pe 3.350 de mile (5.400 km, nn). O gramada de bani veniti de la noi, bani ce castiga dobanda perpetua.
Un alt mod de a masura consecintele este ca am inregistrat o inflatie de 1.000% de cand Sistemul Federal de Rezerve a fost creat. Pentru a va da o explicatie mult mai usor de inteles, un dolar actual cumpara bunuri in valoare de 9 centi dintr-un dolar din 1913 [nota tr: Nici aceste cifre nu sunt actuale. Un dolar acum cumpara cam 2 centi dintr-un dolar din 1913]. Cam asta este suma care ne-a fost luata, taxata, prin acest proces ascuns.
Spun 1.000% inflatie cunoscuta, deoarece este mult mai mult. V-ati intrebat vreodata de ce nu avem mai multa inflatie decat am avut? Stiam ca tiparesc bani in nestire, de ce inflatia este doar atat si nu mai mult? Apoi am aflat. Ati auzit vreodata expresia “export de inflatie”? Din cand in cand gasesti aceasta expresie in sectiunea financiara a vreunui ziar. Ma innebunea aceasta notiune; cum poti exporta inflatia? Este una din acele fraze pe care oamenii le folosesc si nu sunt sigur ca ei inteleg cu adevarat ce inseamna. Spre exemplu, zilele trecute citeam ca Sistemul Federal de Rezerve a cumparat dolari pentru a “propti” dolarul. Cum poti sa cumperi dolari? Cu ce ii cumperi? Ii cumpara cu unitati monetare apartinand altor tari, Sistemul Federal de Rezerve detine astfel de unitati cum ar fi yeni sau marci germane si fac schimburi din cand in cand.
Ce inseamna expresia “export de inflatie”? Inseamna ca 70% din masa monetara creata de Sistemul Federal de Rezerve nu se mai afla in America ci in alte locuri ale globului. Alte natiuni folosesc dolari americani drept moneda neoficiala. In special acele tari care nu au o unitate monetara realista. Acele tari care inregistreaza o inflatie anuala de 5.000% sau 10.000%. Femeile ar trebui sa mearga cu caruciorul plin de bani la piata pentru cumpara o sticla de lapte. Nu poti face tranzactii economice serioase cu o astfel de moneda, de aceea folosesc dolari americani.
Toate bancile din acele sisteme folosesc doua tipuri de bani. Dolarii americani sunt folositi ca principal mediu pentru tranzactiile economice in majoritatea acestor tari. Acolo se afla o multime din banii nostrii. Am fost crutati de impactul inflationist al acestor bani. Daca ar fi stat aici ar fi facut oferta impotriva banilor pe care ii avem deja si ar fi diluat oala cu supa si mai mult.
Ce se va intampla in acea zi cand, din diverse motive, aceste tari nu vor mai putea sau nu vor mai dori sa foloseasca dolari americani? Ce vor face cu acei dolari? Ii vor trimite inapoi. Vor cumpara ceva cu ei, cat inca pot. In mare graba. Pot fi frigiderele noastre, automobilele, pamanturile noastre, cladirile, actiunile unor corporatii, politicienii nostrii, sau orice altceva scos la vanzare. Toti acesti bani se vor intoarce si atunci vom afla intr-o perioada scurta de timp care ar fi trebuit sa fie adevarata rata a inflatiei in toti acesti ani.
Din intamplare, am urmarit in ziare discutiile despre noii bani pe care ii vor tipari. Se vorbeste despre doua feluri de bani, unii pentru restul lumii, unii pentru noi. Vor avea probabil culori diferite. Sincer cred ca isi dau seama ca acesti bani exportati se vor intoarce si avand alte culori, vor declara probabil ilegala folosirea lor aici. Acestea sunt unele din consecintele pacalelii numita Sistemul Federal de Rezerve.
Mai am doar un singur aspect pe care vreau sa-l abordez si apoi voi trage concluzia. Este unul deosebit de important si se refera la camatarie. In vremurile antice camataria era definita ca dobanda pentru un imprumut, orice dobanda pe imprumut. In vremurile moderne termenul a fost redefinit sa insemne dobanda excesiva pentru un imprumut. Dobanzile moderate par logice. Sunt o recunoastere a faptului ca, atunci cand depunem un efort considerabil pentru ne castiga banii economisiti si renuntam la a-i mai folosi o perioada imprumutandu-i altcuiva, fiind vorba de un sacrificiu din partea noastra, ni se cuvine o suma rezonabila drept plata pentru acest sacrificiu. O dobanda rezonabila este un concept cu care putini oameni nu cad la pace; pare logic si drept.
Dar ce este acest lucru care se cheama dobanda excesiva? Thomas Edison a spus, “Oamenii care nu vor intoarce o lopata cu pamant intr-un proiect, nici nu vor contribui un pound de materiale, vor colecta mai multi bani decat cei care vor furniza toate materialele si vor face toata treaba.” Cand am citit aceste randuri m-am intrebat daca Tom nu cumva exagereaza si am pus mana pe calculator. Am presupus ca avem de construit o casa in valoare de 100.000$. 30.000$ ar fi necesari pentru a cumpara pamantul, partea cuvenita arhitectului si orice fel de aprobari necesare. 70.000$ ar fi pretul constructiei casei, materiale si munca depusa. Am presupus ca beneficiarul va merge la banca, va plati 20% din pretul casei si restul il va imprumuta cu o dobanda de 10%, urmand a plati totul pe o perioada de 30 de ani. Am introdus datele in calculator si am descoperit ca cel care imprumuta suma va sfarsi prin a plati bancii 172.741$ dobanda, comparat cu 70.000$ platiti pentru constructia casei. Cu alte cuvinte de doua ori si jumatate mai mult vor fi platiti bancii decat celor care au furnizat materialele si efortul. Si puteti spune ca este drept, dupa 30 de ani, fiind un imprumut pe termen lung, oamenii muncesc greu pentru banii lor si se sacrifica nefolosindu-i si imprumutandu-i. Se cuvine sa fie compensati. Nu. Nu acesti bani. Nimeni nu a muncit pentru ei, nimeni nu a economisit acesti bani. Nu a fost facut nici un sacrificiu pentru ei. Acesti bani au fost pur si simplu creati, din nimic, si consider ca 172.741$ ca dobanda pe nimic este excesiv!
Cred ca a venit vremea unei noi definitii date camatariei si anume: orice dobanda pentru un imprumut de bani fara acoperire (fiat money), bani creati din nimic. Acest exemplu al casei de 100.000$, pe cat este de socant, producand o nemeritata dobanda de 172.741$, este doar un fir de nisip in intreaga Sahara. Va trebui sa-l inmultiti cu numarul tuturor caselor din America, al tuturor hotelurilor, al tuturor cladirilor inalte, fabricilor, avioanelor, automobilelor, echipamentului agricol, scolilor, absolut totul, toate valorile fizice ale Americii. Aplicand aceeasi rata a dobanzii, puteti sa vizualizati acum totul, mintal? Vorbim despre un fluviu de bogatie nemeritata, nemuncita, atat de lat incat nici nu va ganditi sa-l traversati, fluviu ce se varsa perpetuu in cartelul bancar. O scurtatura peste elementul productiv al societatii. Bani confiscati de la cei care muncesc din greu sa furnizeze materialele si efortul. Nici macar nu stiu ca sunt deposedati de ei si adaugati acestui fluviu ce se varsa in cartelul bancar. Este un o idee de neconceput.
Sunteti tentati sa puneti intrebarea: incotro curge acest fluviu? Va ganditi ca poate se varsa in vreun lac de acumulare strajuit de un baraj, si bogatia se tot strange si ei o colecteaza undeva. Nu, nu o colecteaza, o cheltuie. Nu acumuleaza deloc. Pe ce o cheltuiesc? Raspunsul s-ar putea sa va surprinda. Nu isi cumpara mai multe yacht-uri sau vile cu acesti bani, au deja aceste lucruri, au tot ce isi pot dori. De fapt chiar au vandut casa clubului de pe Jekyll Island cu mult timp in urma pentru ca se plictisisera de ea. Este altceva. Cand o persoana are toata bogatia pe care si-o poate dori pentru placerile materiale ale vietii, ce a mai ramas? Putere. Folosesc acest fluviu de bogatie sa acumuleze putere asupra voastra, asupra mea si asupra copiilor nostri.
O cheltuiesc pentru a obtine controlul asupra centrelor de putere ale societatii. Centrele de putere sunt acele grupuri si institutii prin care indivizii traiesc si actioneaza si pe care ei se bazeaza pentru informarea lor. Cumpara efectiv lumea intreaga, dar nu pamanurile si mijloacele de productie, cumpara controlul asupra organizatiilor, grupurilor si institutiilor care controleaza oamenii. Cu alte cuvinte, pentru a fi mai explicit, cumpara controlul asupra politicienilor, partidelor politice, retelelor de televiziune, retelelor de cablu, ziarelor, revistelor, editurilor, companiilor de comunicatii, studiourilor de film, universitatilor, sindicatelor, bisericilor, asociatilor de comert, fundatiilor scutite de taxe, corporatiilor multinationale, asociatilor de cercetasi, alegeti dumneavoastra… Faceti propria dumneavoastra lista cu organizatii si veti descoperi ca acolo s-au aflat acesti indivizi pentru o buna bucata de vreme cheltuindu-si acest fluviu de bani, pentru a castiga controlul asupra acestor institutii si organizatii care le stau impotriva. Este o masura critica, deosebit de importanta pentru ei.
Acest proces a continuat pana la un nivel ingrijorator in America si in celelalte tari industrializate ale lumii, dar si in asa zisele tari ale lumii a treia, sau tari subdezvoltate, intr-un asemenea grad incat acum putem spune ca este complet. Au pus gheara pe aceste tari deja, sunt proprietatea lor personala. V-ati intrebat vreodata ce se intampla pe la Fondul Monetar International si Banca Mondiala? O operatiune cam obscura, nu-i asa? Nu cititi prea multe despre asta, decat cateodata, rar, pe ultima pagina a vreunui ziar aflati ca Congresul, la insistentele Presedintelui, a autorizat inca 100 miliarde de dolari pentru Fondul Monetar International. Si apoi articolul iti spune ca acesti bani vor fi folositi pentru a face imprumuturi tarilor subdezvoltate, sau vor fi trimisi in ajutor pentru ca ei sa-si poata ridica standardul de viata. Chiar credeti asa ceva? Este una din acele aparente de al patrulea tip, daca vreodata ati vazut vreuna. Daca banii sunt folositi pentru a le ridica standardul de viata, atunci ei nu fac o treaba prea buna, deoarece dupa atatia zeci de ani, dupa atatea sute de miliarde de dolari, nu poti numi o tara al carei standard de viata a fost ridicat macar o iota prin acest proces. De fapt, in majoritatea cazurilor, efectul este exact invers, si acesta nu este un accident deoarece acei bani nu au fost folositi pentru a usura viata nimanui. Banii nu ajung in mainile celor care au nevoie de ei. Sfarsesc in buzunarele politicienilor acelor tari, guvernelor lor, si ii ajuta pe acestia sa isi intareasca structura de putere si abilitatea lor de a controla populatia. De obicei incep ca dictatori ineficienti, dar odata ce primesc acesti bani de la FMI, devin dictatori eficienti. Au o armata bine echipata, o mai buna birocratie si control total asupra subiectilor lor. Acolo sunt cheltuiti acesti bani.
Aceste tari au fost cumparate deoarece politicienii lor sunt acum complet dependenti de acesti bani. Avem exemplele familiilor din America, care traiesc pe ajutor social si sunt acum la a treia sau a patra generatie de cand o duc asa, s-au obisnuit cu mana intinsa si nici nu pot visa la altceva. Politicienii acestor tari subdezvoltate se afla in aceeasi situatie. Si ei sunt acum la a doua, a treia sau chiar a patra generatie ce traieste pe ajutor social international din fondurile Natiunilor Unite. Nu au o ideologie – comunism, socialism, capitalism, fascism, care este diferenta? Unde sunt banii? Atata vreme cat traiesc bine, au vile, yacht-uri, limuzine, merg la New York la Organizatia Natiunilor Unite si au apartamente la Waldorf-Astoria, este singurul lucru de care le pasa.
Aceste tari au fost cumparate prin aceste metode, se afla acum in posesia acestui grup de la ONU si si-au ocupat locurile in Noua Ordine Mondiala, unde ne asteapta pe voi si pe mine sa aparem. Aceasta este cealalta fata a monedei. Nu numai ca acest transfer de bogatie din America spre aceste tari nu le ridica standardul de viata, dar il micsoreaza pe al nostru. Aceasta face parte din plan, fie ca o credeti sau nu. Risipeste intruna, risipeste bani, risipeste putere de productie pentru a scadea nivelul de trai. O natiune puternica nu este un candidat atunci cand i se cere sa isi predea suveranitatea nationala, pe cand una slaba este. Daca America poate fi ingenuncheata si pusa in situatia de a lupta pentru supravietuire, daca oamenii sunt flamanzi, daca avem razmerite in strada, atunci americanii ar putea cu recunostinta sa accepte asistenta Organizatiei Natiunilor Unite. Acele minunate caschete albastre, forte de mentinere a pacii, ar putea readuce ordinea inapoi in orasele noastre, sau banii internationali, o noua moneda a noii lumi, cu putere de cumparare, ar putea fi bineprimiti de catre neganditorul, nestiutorul public american. Cu asta ne confruntam.
Ce incerc sa spun este ca numele acestui joc nu este Bogatie. Este Putere.

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - 10

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - de G. Edward AlterMedia România
Sa vorbim pe scurt despre obiectivele Sistemului Federal de Rezerve. Ni s-a spus de nenumarate ori ca scopul Fed-ului este stabilizarea economiei. In clipa de fata, in timp ce ratele dobanzilor cresc, cresc, cresc, ce ni se spune? De ce fac asta? Ei bine, pentru a stabiliza economia, pentru a nu avea inflatie masiva, nu-i asa? Fac asta pentru noi, oameni buni! Nu simtiti asa o stare de liniste interioara stiind ca ne poarta de grija? Acesta este raspunsul intotdeauna; scopul Fed-ului este sa aiba grija de noi si sa stabilizeze economia, sa puna capat anarhiei bancare s.a.m.d. Chiar acum textul care se studiaza in scolile de economie este opera lui Paul Samuelson si iata ce spune el despre Fed in acea carte: “Sistemul Federal de Rezerve a fost format in urma panicii din 1907 cauzata de alarmanta 'epidemie' a falimentelor bancare. Tara s-a saturat odata pentru totdeauna de anarhia sistemelor bancare private instabile.” Asta invata studentii.
Sa zicem pentru un moment ca asa ar fi, si sa incercam sa ii facem un raport, din care sa reiasa cat de bine a stabilizat economia. Din momentul in care a fost creat in 1913, Sistemul Federal de Rezerve a prezidat peste crash-urile din 1921 si 1929, Marea Criza a anilor 1929-1939, recesiunile anilor 1953, 1957, 1969, 1975 si 1981, si Lunea Neagra a stock-market-ului in 1987. Stim cu totii ca datoriile corporatiilor cresc, datoriile private sunt mai mari ca niciodata, atat falimentele private cat si cele ale business-urilor sunt mai numeroase ca oricand in trecut, banci si asociatii de economii si imprumuturi s-au prabusit intr-un numar niciodata intalnit in istoria noastra, dobanda pe datoria nationala consuma acum jumatate din banii ridicati in taxe, industria grea a fost inlocuita aproape total de competitia venita din alte parti ale globului, ne confruntam cu un deficit comercial international pentru prima oara in istoria noastra, 75% din centrul Los Angeles-ului si alte arii metropolitane sunt acum in posesia strainilor si peste jumatate din natiune se afla acum oficial intr-o stare de recesiune!
Acestea sunt "realizarile" Sistemului Federal de Rezerve dupa 80 de ani de "stabilizare a economiei". Nici nu cred ca este controversat sa spun ca a esuat in a-si indeplinii obiectivele declarate. Singura parte controversata este intrebarea: de ce a esuat? Raspunsul meu este: deoarece acestea nu au fost niciodata obiectivele sale reale.
Atunci care sa fie? Care sunt obiectivele oricarui cartel? Sa faca bani pentru membrii cartelului, sa imbunatateasca profiturile membrilor cartelului si sa isi asigure o pozitie stabila pe piata. Acestea sunt adevaratele obiective ale Sistemului Federal de Rezerve. Acum, daca vom considera acestea ca punct de plecare si incercam sa mai facem inca un raport, vom obtine cu totul alt rezultat.
As dori sa va invit sa privim impreuna trei obiective particulare care fusesera foarte mult discutate pe vremea cand Sistemul a fost creat. Mereu suntem constransi sa ne intoarcem la acea perioada, pentru ca avem foarte multe de invatat de acolo. Erau trei lucruri pe care bancherii, in special cei de la Jekyll Island, isi doreau sa le obtina prin Sistemul Federal de Rezerve. Care sunt acestea? In primul rand doreau sa opreasca eroziunea puterii lor din New York in favoarea altor zone ale tarii. Exact opusul a ceea ce Federal Reserve Act a promis sa realizeze, doreau sa pastreze puterea in New York. Aveau inca partea leului, binenteles, dar observasera directia in care lucrurile se misca si stiau ca trebuie sa le opreasca, atat cat inca mai aveau puterea sa o faca. “Competitia este un pacat” a spus John D. Rockefeller I - si asta include competitia venita din partea altor banci profitabile.
Merita mentionat ca atunci cand vorbesc despre cartelul bancar ma refer in primul rand la marile banci din New York, nu la bancile mici de la coltul strazii care se zbat sub povara sistemului. Unul din scopurile Fed-ului era sa obstructioneze aceste banci mici ca ele sa nu poata prospera si ajunge din urma pe cele de pe Wall Street. Bancile mici au fost dintotdeauna o tinta in acest sistem, trebuiau puse la punct, constranse prin reglementari sa sucombe, un proces pe care l-am putut observa de-a lungul a multi ani. Acesta este obiectivul numarul unu, sa pastreze controlul pietei monetare in New York.
Obiectivul numarul doi era inversarea tendintelor de formare a capitalului privat. Aceasta expresie descrie in limbaj bancar un proces prin care un individ sau o corporatie foloseste propriile economii pentru a cumpara ceva ori a face o investitie, in loc sa imprumute bani de la banca. Se intampla la inceputul secolului trecut. Tendinta era ca business-urile in particular, sa isi pastreze dividendele in fiecare semestru adaugandu-le unor fonduri de economii iar in timp, cand banii se acumulau sau capitalul se forma, aveau suficient pus deoparte sa foloseasca proprii lor bani pentru constructia de noi fabrici sau pentru a lansa un nou proiect de cercetare si dezvoltare sau a face orice era nevoie, fara a imprumuta de la banci. Bancile erau ingrijorate din acest punct de vedere, deoarece aceasta le afecta profiturile. Business-ul lor este sa imprumute bani si cum ii convingi pe oameni sa faca asta atunci cand nu vor? Raspunsul era (si au discutat mult despre asta) micsorarea ratelor dobanzilor, astfel incat acestea sa devina atat de atractive; nebun sa fii sa dai cu piciorul unei asemenea oportunitati.
Cum micsorezi ratele dobanzilor? Astazi este foarte usor, exista maneta la Sistemul Federal de Rezerve. Tot ce trebuie sa faci este sa tragi de ea in jos sau in sus si ratele se duc fie in jos fie in sus; ai control absolut asupra lor. In 1913 nu exista nici o maneta. In acele zile banii aveau acoperire in aur si argint si nu ii puteau controla. Urau situatia asta. Acesti indivizi urasc aurul si argintul ca acoperire pentru bani deoarece in aceste conditii ratele dobanzilor sunt rezultatul fortelor naturale ale cererii si ofertei; nu puteau crea bani din nimic. Banii erau rezultatul interactiei a milioane de oameni ce faceau oferte pentru produse si servicii, sapau pamantul pentru a scoate bani la iveala, in sens literal sapau dupa aur si argint pentru a fi convertit in bani.
Cautau o metoda sa impinga in mod artificial ratele dobanzilor in jos. Cum faci asta? Au spus ca nu se poate decat cu ajutorul unei “unitati monetare flexibile”. Dupa asta plangeau in acele zile. Ce ii trebuie natiunii noastre, au spus, este o unitate monetara flexibila care sa faca fata cerintelor industriei si agriculturii. Inca puteti auzi aceasta fraza si astazi – “unitate monetara flexibila”. Ce inseamna? Cateodata ai nevoie de un dictionar pentru a intelege aceste expresii. Unitate monetara flexibila nu inseamna o bancnota de hartie pe care sa o poti indoi, impaturi, sifona, ci inseamna bani creati din nimic. Nu-i greu sa iti dai seama ca este o pacaleala de data asta. Daca poti crea bani la discretie, nu trebuie sa ai dobanzi uriase pentru a inregistra un profit. Este simplu. Daca ai o unitate monetara flexibila poti de fapt sa scazi ratele dobanzilor si totusi sa ai surplusuri, nu-i asa? Aveau nevoie de aceasta unitate monetara flexibila pentru a scadea ratele dobanzilor si a-i ademeni pe oameni sa se intoarca la banca sa imprumute bani, iar astfel sa inverseze tendinta de formare a capitalului privat. Acesta este obiectivul numarul doi.
Obiectivul numarul trei era sa paseze inevitabilele pierderi din interiorul sistemului bancar platitorului de taxe, sub “nobila” scuza a protectiei populatiei. Acestea erau cele trei obiective majore la momentul creerii Sistemului Federal de Rezerve. Eu spun ca acestea sunt obiectivele reale ale Fed-ului. Plecand de aici sa incercam sa le mai facem un raport.
Au reusit sa pastreze controlul in New York, in mainile bancilor mari? Raspunsul este un hotarat da. Toti cei care cunosc piata financiara stiu ca intr-adevar asa s-a intamplat. Avem ce-i drept banci mari in vest si in sud, dar acestea nu sunt nimic in comparatie cu acele banci din New York care au incalecat lumea intreaga, avand reprezentare in Peking, Moscova, Africa si oriunde altundeva; acestia sunt uriasii; ei si-au putut pastra pozitia datorita Sistemului Federal de Rezerve.
In urma cu cativa ani, Simon & Schuster a publicat o carte intitulata Secretele Templului [Secrets of the Temple], scrisa de William Greider. A fost un best-seller si i s-a facut publicitate ca un atac necrutator impotriva Sistemului Federal de Rezerve. Cand am auzit, nu mi-a venit a crede. Un astfel de atac publicat de Simon & Schuster, una din marile edituri? M-am gandit ca nu trebuie sa-mi termin de scris cartea, au facut-o ei pentru mine. Deci am cumparat o copie si citit-o intr-o singura zi. Am fost uimit in privinta a doua aspecte. In primul rand, spre surprinderea mea, deoarece nu ma asteptam, istoria lui Greider era excelenta. Credeam ca va fi o balaceala, dar nu a fost asa. A descris toate detaliile neplacute si stiam ca este adevarat deoarece ma aflam exact in toiul cercetarilor.
Cand a venit vorba de concentrarea puterii in New York, iata ce a scris Greider, va voi prezenta un extras. A spus: “La acea vreme [vorbeste de 1913] planul conventional in Congres era ca institutiile guvernamentale vor “inhama” trustul monetar, il vor dezarma de puterile sporite si vor institui un larg control democratic asupra banilor si creditului. Rezultatul a fost aproape opusul. Reformele monetare legiferate in 1913, au ajutat de fapt pastrarea status quo-ului, stabilizarea vechii oranduiri. Bancherii nu numai ca vor obtine dominatia asupra noi banci centrale dar deasemenea se vor bucura de o noua protectie impotriva instabilitatii si propriului lor declin. Odata ce Fed-ul si-a inceput activitatea, difuzia constanta a puterii a fost oprita. Wall Street-ul si-a mentinut pozitia dominanta si chiar si-a imbunatatit-o.”
Celalalt lucru care m-a mirat a fost concluzia lui Greider. A dovedit ca Sistemul a actionat mereu impotriva interesului public. A dovedit ca a fost proiectat sa faca acest lucru chiar de la inceput, deci care credeti ca a fost concluzia lui in privinta unei solutii? Sa abolim Fed-ul? Nu, nimic atat de extremist. Dar o preluare majora a intregului Sistem? Nu, nici asta. Ce atunci? Greider a spus, vedeti dumneavoastra este totul foarte complicat, invatam si noi in timp, am facut o multime de greseli, dar nu va nelinistiti, suntem calare pe situatie, relaxati-va, este sub control, tot ce avem nevoie este o mana de oameni mai inteligenti.
Acesta este genul de "criticism de cosmetizare" de care ai nevoie pentru a fi publicat de Simon & Schuster, sau oricare din editurile importante, care sunt bine intepenite in tesatura de investitii de pe Wall Street. Nu conteaza cat de exacta este istoria pe care o prezinti; nu conteaza cata dreptate ai daca nu oferi o solutie realista pentru problema respectiva. Cui ii pasa? Lor le convine pentru ca astfel oamenii au impresia ca ceva se face in aceasta directie, cineva trage un semnal de alarma. Dar nu exista nici o solutie, sau autorii sunt alesi pe spranceana pentru ca cei care ar avea o solutie sa nu poata fi publicati.
Aceasta este o tactica pe care trebuie sa o intelegem, in special in aceste zile critice care urmeaza. Este tactica opozitiei controlate. Nu conteaza cat de exact descrii problemele cu care se confrunta America. Daca nu oferi si o solutie, care este diferenta? Daca solutia ta este puneti oameni mai destepti acolo, sau votati cu republicanii fara sa puneti intrebari, atunci esti o opozitie controlata. Trebuie sa fim constienti de acest lucru.
Sa ne intoarcem la subiect. Sistemul Federal de Rezerve primeste nota 10 pentru mentinerea controlului pietei financiare in New York. Dar in ceea ce priveste inversarea tendintelor de formare a capitalului privat? Oare chiar asa au facut? In mod regulat micsoreaza ratele dobanzilor atat de mult incat toata lumea este ademenita la banca. Imprumuta ca disperatii si apoi economia se contracta si raman toti inglodati in datorii, neputandu-si face plati datoriile.
Am vazut companii nevoite sa isi incheie activitatea pentru ca nu isi pot plati datoriile. Ati vazut oameni pierzandu-si casele si masinile pentru ca nu-si pot plati datoriile. Exista corporatii gigantice care atarna de un fir de ata din cauza surplusului datoriei in care sunt intepeniti. Adevarul este ca din ce in ce mai multe companii in zilele noastre trimit bancilor in fiecare semestru mai multi bani sub forma de dobanda decat trimit actionarilor lor sub forma de dividende pentru actiuni. Ganditi-va la asta pentru un minut. Bancile care nu sunt implicate cu nimic in buna functionare a acestor companii, ele care au creat acesti bani din nimic, primesc profituri mai mari din aceste industrii decat oamenii care muncesc pentru bani, economisesc bani, investesc bani si isi risca avutul pentru aceste corporatii. Asta pentru ca au inversat cu succes tendinta de formare a capitalului privat si au reusit-o cu ajutorul unei unitati monetare flexibile. Sistemul Federal de Rezerve primeste un 10+ in carnetul de note pentru obiectivul numarul doi.
In sfarsit, au reusit ei sa-si paseze pierderile inevitabile platitorului de taxe, in numele protectiei populatiei? Asta este ceea ce eu numesc “Operatiunea Scoate pe Cautiunebail-out, nn. De fiecare data cand una din marile banci are probleme - nu bancile mici, va rog sa va amintiti, acestea sunt competitia - membrii cartelului isi scot parleala pe spinarea platitorului de impozite. Intotdeauna sub pretextul protejarii populatiei. Daca o mare corporatie nu isi poate face platile catre banca, se duc in fata Congresului si spun “nu putem lasa aceasta corporatie sa cada; uitati cate mii de slujbe vor fi pierdute; cum vor suferi oamenii.” Cand o tara a lumii a treia nu isi poate plati dobanzile catre o mare banca din New York, ce se intampla? Banca merge iarasi in fata Congresului spunand “stiti, ar trebui sa faceti ceva in legatura cu asta pentru ca daca trecem acest imprumut la pierderi am putea da faliment. Apoi toti cei care si-au depus banii la noi, buni americani, cu conturi la banca noastra si-ar putea pierde economiile. Poate ca FDIC [nota tr: agentie guvernamentala, asigura depozitele de pana la 100.000$, la bancile care au contract cu ei] nu va putea sa acopere aceste pierderi; s-ar putea crea o situatie de criza. Daca banca noastra cade, ar putea fi urmata de altele si astfel putem avea o recesiune economica. Ganditi-va cati oameni ar suferi.” Congresul isi face datoria si ia initiativa, amintiti-va, este partener in toata afacerea, si voteaza fondurile necesare pentru a garanta imprumuturile sau paseaza, direct sau indirect, prin vreo metoda ingenioasa, aceste sume platitorului de taxe. Banii sunt obtinuti de la Sistemul Federal de Rezerve si apoi noi ii platim prin Mecanismul Mandrake.
Sistemul Federal de Rezerve a obtinut rezultate excelente si din acest punct de vedere. In caz ca v-au scapat cateva dintre cele mai memorabile manevre, va voi aminti eu de ele. Penn Central Railroad a fost “scoasa pe cautiune” in 1970. A fost un an bun deoarece procesul s-a repetat si cu Lockheed Corporation. Commonwealth Bank of Detroit a fost in aceeasi situatie in 1972; orasul New York in 1975; Chrysler in 1978; First Pennsylvania Bank in 1980; Continental Illinois, cea mai mare dintre banci pana acum, in 1982. Si uitati-va si la toate tarile lumii a treia care nu isi pot plati dobanzile si pentru care platiti dumneavoastra, deoarece Sistemul Federal de Rezerve creaza banii ce sunt trimisi la Fondul Monetar International si Banca Mondiala, iar de acolo merg mai departe catre tarile respective. Acesti bani sunt meniti sa ii ajute sa-si plateasca dobanzile catre banci. Poate v-a scapat circuitul pe care se plimba banii, dar asa functioneaza.
Sistemul Federal de Rezerve primeste un 10+++ pe baza acestor puncte si a fost cu siguranta un succes, judecat in termenii celor care l-au creat.

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - 9

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - de G. Edward AlterMedia România
Sa facem cativa pasi in spate sa ii putem cuprinde forma generala, sa vedem cu ce ne confruntam. Avem o corporatie imputernicita de Congres careia i s-a acordat exclusiva prerogativa de a crea volumul unitatii monetare nationale. Avem un mecanism prin care Congresul este capabil sa ridice taxe nelimitate de la poporul american fara ca el sa stie acest lucru (si anume ca plateste o taxa) si avem totodata un mecanism prin care bancile pot castiga dobanda perpetua pe nimic. Aceasta este forma creaturii.
O intrebare interesanta este, “Cine sunt proprietarii Sistemului Federal de Rezerve?” Tot auzim o multime de dezbateri pe marginea acestei intrebari la radio. Cand vine vorba despre bani, cineva suna la redactie mai mereu si spune, “Stiati ca Fed-ul este in proprietatea totala a unor banci private? Este o corporatie privata. Ce trebuie sa facem” spun ei, “este sa abolim Fed-ul si sa il predam inapoi guvernului pentru a-l putea conduce pentru beneficiul oamenilor.” Cativa dintre dumneavoastra zambesc iar altii probabil se intreaba ce este rau cu aceasta idee. Sa o analizam.
Ideea prezinta un adevar pe jumatate si nu constituie o solutie. Sa vedem jumatatea de adevar mai intai. Este adevarat ca Sistemul Federal de Rezerve nu este o agentie a guvernului federal, sub nici o forma. Cum am mentionat deja, este o corporatie imputernicita de guvern si, ca toate corporatiile, are certificate de stock (actiuni), care in acest caz se afla in posesia bancilor ce intra in componenta Fed-ului. Fiecare banca din sistem este un proprietar al Fed-ului – amintiti-va ca este un cartel. Detin o parte din el in sensul ca au in posesie aceste actiuni si pana la acest punct are toate atributiile unei corporatii private. Dar mai mult decat atat plapuma nu se intinde pentru ca aceste actiuni nu au atributiile unei proprietati private. Spre exemplu, cei care le detin nu le pot vinde. Daca nu poti vinde ceva, nu esti cu adevarat stapanul obiectului. Aceasta este o metoda de testare a proprietatii, capacitatea de a scapa de ea. Nu poti sa o vinzi. In plus, bancile mari pun la bataie mai multi bani decat bancile mai mici, un procent din valorile lor, deci marile banci au mai multe certificate de stock (actiuni) decat celelate banci, dar indiferent de cifrele lor de afaceri, fiecare banca nu dispune decat de un singur vot. Aceasta este o alta violare a principiului proprietatii private. In plus, acel vot nu ii avantajeaza cu nimic. Nu pot vota pentru ceva important, cum ar fi managementul national, care este unul din cele mai importante aspecte, nu-i asa? Board-ul directorilor si chairman-ul Sistemului Federal de Rezerve sunt numiti de catre Presedinte, nu sunt alesi de bancile care fac parte din sistem.
Ce pot face bancile locale cu votul lor este sa hotarasca componenta board-ului de directori al bancilor asa numite "regionale", care sunt subdivizii in interiorul sistemului. Nu pot nici macar vota pentru conducerea propriei subdivizii locale, pentru ca chairman-ul si vice-chairman-ul acelor 12 banci regionale sunt numiti de catre board-ul national. Pot vota pentru ofiterii bancilor regionale, presedinte, vice-presedinte si trezorerier, dar acestia pot fi respinsi prin veto de catre board-ul national. Intelegeti? Intreaga putere a fost, dintotdeauna, la varful sistemului. Singurul lucru de substanta pentru care li se permite celor din board-ul director local sa voteze este rata dobanzilor in interiorul regiunii acoperite de ei. Dar chiar si aceasta este subiect de veto pentru board-ul national (n-ar trebui sa surprinda pe nimeni). Dupa cum vedeti, conceptul de "difuzie a puterii" prin aceste regiuni este o alta inselatorie. Nu exista nici un fel de putere la nivel local. Nu exista nimic substantial pe care aceste board-uri de directori, votate de bancile ce detin actiuni, sa-l poate face. Li se permita insa sa joace golf.
Nu este o corporatie privata in sensul traditional al cuvantului. Ideea dispersiei, difuziei puterii in cele 12 banci nationale a fost o necesitate in 1913, pentru a vinde conceptul poporului american. Daca nu ar fi existat aversiunea pentru concentrarea puterii in New York, nu am fi avut niciodata cele 12 regiuni; este doar o ramasita si nu indeplineste nici o functie. Deci, nu este o corporatie in sensul traditional al cuvantului, nu este o agentie guvernamentala in sensul traditional al cuvantului; ce este atunci? Este un hibrid, o parte corporatie privata si o parte guvern. Este exact ce te astepti sa fie cand iei in considerare faptul ca este un parteneriat intre un cartel bancar privat si guvern. Este o structura unica, proiectata sa indeplineasca o functie unica.
Este o solutie abolirea Fed-ului si intoarcerea lui in mainile Congresului pentru a-l conduce pentru binele oamenilor? Cel putin ii scoatem pe mizerabilii de bancheri din ecuatie, nu-i asa? Si asta ii face pe toti sa se simta bine… ei bine, nu mai platim dobanda bancilor, dar ce se intampla? Acum guvernul trage sforile numai cu manuta lui. Asta rezolva o multime de probleme, nu-i asa? Acum creeaza el bani din nimic, cu de la sine putere. Guvernul nu este amator de asa ceva, de aceea au intrat in acest parteneriat, pentru ca atunci cand guvernul creeaza bani este prea "pe fata". Regii si printii Europei nu au putut sa o faca din acest motiv. Au tiparit banii, in general, dar cand guvernul tipareste bani iti dai seama ce se intampla. Prefera sa lucreze prin sistemul bancar deoarece atunci cand banii intra in contul tau de check-uri nu scrie “guvern” pe ei si nu stii cum au ajuns acolo.
Guvernul nu vrea sa faca acest lucru, dar chiar daca ar vrea nu ar fi mare diferenta deoarece nu este important in proprietatea cui se afla Sistemul Federal de Rezerve. Important este ce face acesta si atata vreme cat este o banca centrala, adica atata vreme cat are puterea si mandatul de a crea bani din nimic, asta va fi functia pe care o va indeplini. Asta va face, va continua sa o faca, si cu siguranta ar fi condus de aceiasi oameni care il dirijeaza astazi iar noi chiar nu am rezolva nimic. Trebuie sa ne amintim ca in Europa toate bancile centrale sunt de fapt agentii directe ale guvernelor lor respective; nu sunt organizatii hibride cum este a noastra. Si cu toate acestea, in acele tari procesul este neschimbat, fac acelasi lucru pe care il face si Sistemul Federal de Rezerve aici. A-l da pe mana guvernului nu este o solutie.

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - 8

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - de G. Edward AlterMedia România
Sa ne intoarcem la Jekyll Island. Au avut bataie de cap acolo cu numele pe care sa il dea creaturii lor. Acest parteneriat intre guvern si banci nu a luat nastere odata cu Sistemul Federal de Rezerve. De fapt, este un concept creat in Europa in secolul al XVI-lea. A fost perfectionat prin formarea Bancii Angliei in 1694 si de atunci toate guvernele Europei au folosit Mecanismul Mandrake. Nu l-au numit asa, evident, l-au numit “banca centrala”, aceasta este fraza tehnica pentru acest parteneriat. Daca vreti sa-l cautati in enciclopedie il gasiti la “Banca Centrala”.
De la Banca Angliei incoace, toate guvernele Europei au avut banci centrale, si pentru un motiv intemeiat. Regii si printii Europei au invatat in urma unor experiente neplacute ca pot ridica taxele subiectilor lor numai pana la un anumit nivel, in urma caruia se alegeau de regula cu o revolta ale carei consecinte erau grave, prin care isi pierdeau slujbele (si capetele). Pare-se ca acest nivel era in jur de 40-43%; oamenii tolereaza taxe de pana la 40-43%, mai mult de atat nu. Dar prin mecanismul implementat de banca centrala, pleoapele sunt inchise. Acum aceste guverne isi pot taxa subiectii 50%, 60%, 70% si in unele cazuri chiar 80% din tot ceea ce ei produc, fara a se alege cu o revolta. Nu exista resentimente pentru ca oamenii nu stiu ca platesc o taxa. Stiu doar ca preturile cresc, dar nu inteleg de ce, nu stiu cine primeste prin transfer puterea lor de cumparare.
Astfel aranjamentul a fost atractiv pentru aceste guverne. Si a avut loc chiar in acel moment al istoriei cand razboaiele au inceput sa se inteteasca. Mai mereu au fost razboaie, dar erau relativ mici, deoarece sunt scumpe iar oamenii nu platesc mai mult de 40% pentru nimic in lume, inclusiv pentru razboaie. Acum insa, avand o metoda de a impune taxe mai mari, guvernele se puteau angaja in razboaie cu adevarat scumpe. A fost acel moment al istoriei cand Europa s-a trezit inglodata in conflagratii mari, foarte costisitoare. Oamenii au platit pentru ele fara sa se planga prin procesul numit inflatie.
Deci, atunci cand a venit vremea transpunerii acestui concept in viata americana, acesti sapte barbati de la Jekyll Island stiau foarte bine ca ei creeaza o banca centrala; acesta a fost motivul pentru care Paul Warburg era atat de valoros, deoarece avea cunostiinte tehnice detaliate despre cum opereaza bancile centrale. Aveau o problema insa. Cum sa ascunda asta poporului american, deoarece Congresul declarase deja ca nu isi doreste o Banca Centrala in America. Nu cred ca stiau ce inseamna expresia cu exactitate, dar stiau ca Europa avea asa ceva, si orice ar fi fost acestea, ei nu isi doreau de nici un fel. Spuneau ca in America, daca vom avea o reforma bancara, nu vrem sa copiem ce este in Europa, vrem ceva ce este unic pentru America si principiile sale economice.
Problema cu care acesti oameni s-au confruntat la Jekyll Island era cum sa numeasca aceasta banca centrala astfel incat nimeni sa nu-si dea seama ce este de fapt. Si au teoretizat pe marginea acestui subiect adoptand urmatoarea strategie: sa adaugam cuvantul “Federal” pentru a lasa impresia ca este a guvernului; vom include cuvantul “Rezerve” sa para ca ar exista rezerve pe undeva, ca si cum ar fi un concept bancar; in final vom adauga cuvantul “Sistem”, un cuvant deosebit de important, desi pare obscur acum. Va rog sa va amintiti ca in acele zile existau temeri cu privire la concentrarea puterii financiare in New York, deci trebuiau sa vanda ideea unui sistem de banci regionale care va difuza puterea pe intregul cuprins al natiunii. Mai intai s-au gandit la zece regiuni, pentru ca apoi sa realizeze ca nu sunt suficiente si au creat douasprezece, de aceea avem douasprezece banci. Si vom construi cladiri impresionante acolo in acele regiuni pentru ca fraierii locului sa le vada si sa exclame “Dumnezeule, avem una din alea aici” - aparenta dispersiei puterii departe de New York; puteti merge sa puneti mana pe cladire. Cuvantul “Sistem” era deosebit de important.
Cand privesti rezultatul insa realizezi ca ceea ce au creat nu este federal, nu exista rezerve pe nicaieri, nu este deloc un sistem in sensul de difuzie a puterii, iar aceste banci ale Rezervei Federale nu sunt nici macar banci. In cazul celor patru cuvinte pomenite, avem de a face numai cu aparente de al patrulea fel. A fost o strategie excelenta.
Urmatorul pas era promovarea "creaturii" in ochii publicului. Prima propunere legislativa a Actului Rezervei Federale [Federal Reserve Act] a fost prezentata Congresului sub denumirea Documentul Aldrich, dupa numele sponsorului acesteia, Senatorul Nelson Aldrich. Asta impotriva sfatului dat de Paul Warburg, care a spus: “Nelson, nu-ti pune numele pe document deoarece esti asociat mai tot timpul cu interesele marilor corporatii si Congresul nu va vota favorabil, oamenii nu-l vor accepta.” Dar pare-se ego-ul lui Aldrich era prea mare. Trebuie sa fi spus: “Ei bine, nu, sunt respectat in Senat si sunt Chairman al Comisiei Monetare Nationale” si a insistat ca numele sau sa apara pe document. Poate ca si-a dorit sa ramana cunoscut in istorie drept autor al Sistemului Federal de Rezerve. Warburg insa avea dreptate. Cand propunerea a fost introdusa in Congres a fost respinsa, fiind identificata drept “Propunerea marilor Corporatii”.
Atunci au luat documentul inapoi, au amestecat paragrafele putin, au inlaturat numele lui Aldrich si au gasit doi democrati sa sustina noua versiune. Acum era o diferenta. Toata lumea stia ca republicanii in general reprezentau marile corporatii, marile afaceri iar democratii sprijina omul de rand, marunt, muncitor pe banda rulanta (cum ar fi Ted Kennedy). Au gasit doi milionari democrati sa sponsorizeze aceasta noua varianta: Carter Glass in Camera Reprezentatilor si Senatorul Robert Owen, el insusi bancher. Acum s-a numit Documentul Glass-Owen si a fost vazut intr-o noua lumina, diferit, acceptabil.
Ca urmator pas al strategiei, Aldrich si Vanderlip au inceput sa tina discursuri si sa dea interviuri, condamnand noua propunere. Au spus: “Aceasta propunere va ruina industria bancara. Va fi devastatoare pentru tara.” Cand omul de rand a citit aceste randuri in ziar si-a spus: “Oh Dumnezeule, daca bancherilor nu le place documentul asta, inseamna ca-i bun.”
Indivizii acestia nu erau prosti. Trebuie sa le acordati credit pentru asta. Nu ar fi ajuns unde sunt daca ar fi fost doar niste gainari. Intelegeau politica, psihologia maselor si si-au jucat cartile foarte bine. In acelasi timp, din buzunarul propriu au platit pretul organizarii pe tot cuprinsul tarii a ceea ce au numit "cluburi de studiu al notiunilor fundamentale". Au sponsorizat aceste cluburi si au tinuti sedinte publice, au tiparit brosuri si pamflete ce expuneau virtutile Sistemului Federal de Rezerve. Au donat mari sume de bani unora din cele mai bune universitati americane; au creat noile departamente de economie cu acei bani; au ales cu manuta lor pe profesorii care urmau sa conduca acele departamente, iar acestia la randul lor au tinut discursuri si au scris eseuri preamarind sistemul. Si apoi, la insistenta lui Paul Warburg care a fost tot timpul marele strategist, au facut adaosuri documentului Rezervei Federale. Prin aceasta ma refer la acele adaosuri care restrictionau abilitatea Sistemului de a crea bani din nimic. Asociatii lui Warburg au spus, “Paul, ce faci? Nu vrem modificarile astea in document.” Raspunsul sau a fost, “Relaxati-va, chiar nu pricepeti? Scopul nostru este vedem propunerea trecuta de Congres. Putem sa o modificam mai tarziu.” Acestea au fost cuvintele sale cu exactitate: “Putem sa o modificam mai tarziu.” Avea mare dreptate. Datorita acestor adaosuri au castigat impotriva lui William Jennings Bryan, conducatorul Miscarii Populiste, ultimul bastion al rezistentei impotriva documentului. Bryan era ingrijorat ca acesta va fi un instrument al ruinarii sursei monetare a natiunii, dar cand a vazut acele modificari a spus, “Ei bine, cu aceste adaosuri cred ca pot sustine propunerea acum” fara sa-si imagineze ca erau doar niste chestiuni temporare. Totul este temporar in politica. Dupa ce oamenii merg la culcare, lucrurile se pot schimba.
Warburg avea dreptate, totul a fost modificat mai tarziu. Federal Reserve Act a fost amendat de atunci de mai mult de o suta de ori. Adaosurile initiale la care ne-am referit au fost demult inlaturate si multe altele adaugate, prin care puterea Sistemului de a crea, la discretie, bani din nimic este intarita. Cu o asemenea strategie, acesti oameni au demonstrat ca sunt adevarati profesionisti, publicul neavand nici o sansa. Nu este de mirare ca sustinerea populara a fost castigata complet si astfel pe data de 22 Decembrie 1913, propunerea a trecut de Congres, urmand a fi legiferata si semnata a doua zi de catre Presedintele Wilson. "Creatura de la Jekyll Island" s-a mutat astfel la Washington, DC.

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - 7

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - de G. Edward AlterMedia România
Aveti aici un curs condensat despre Sistemul Federal de Rezerve si va asigur ca acum stiti mult mai mult despre Fed decat daca v-ati inrola pentru patru ani sa studiati economie. Nu va invata acolo asa ceva.
"Si ce daca?", spun ei. Va puteti imagina asa ceva? Am stiut cand am scris aceasta carte ca vor exista obiectii, dar nu am gandit ca vor lua aceasta forma. Eu nu mi-am putut imagina nici o obiectie si ma intrebam ce imi vor spune aparatorii Sistemului Federal de Rezerve? Am crezut ca imi vor cauta nod in papura si se vor lega de cine stie ce eroare voi fi facut pe marginea vreunei chestiuni tehnice, si, plecand de aici, ma vor descrie ca pe un bufon. Dar nu am visat ca singura opozitie pe care o voi intalni, cel putin pana acum, va fi intrebarea “Si ce daca?”
Ma aflam invitat la radio, la emisiunea lui Pat Buchanan [n. tr.: politician american adept al conservatorismului autentic, oponent al razboiului, fost candidat la presedintia SUA, gazda unor emisiuni radio. Pentru mai multe amanunte: www.amconmag.com/] cu o luna in urma. Acolo in general au si un al doilea realizator, care de obicei este un reprezentant al punctului de vedere opus. In ziua respectiva acesta era Barry Lind, un intelectual de genul celor de la ACLU [n. tr.: acronim de la American Civil Liberties Union, organizatie proeminenta a societatii civile americane, promotoare a secularismului si adesea acuzata de anti-crestinism], si ma framantam crezand ca am sa o patesc si ma voi face de ras in fata a milioane de ascultatori. Eram ingrijorat. Este greu sa iti exprimi punctul de vedere cand esti invitat la aceste emisiuni, pentru ca nu iti dau voie sa vorbesti asa cum mi se permite aici, spre exemplu. Cel mai mult vorbeste Buchanan de obicei, apoi celalalt realizator isi spune si el punctul de vedere, urmeaza reclamele iar apoi tie ti se ofera trei minute sa spui toata povestea, timp in care ei te intrerup mereu. Mi-am prezentat ideea cat am putut de bine si cand i-a venit randul, Barry Lind s-a uitat la mine si a spus: “Este adevarat, si ce daca?” Nu-mi venea sa cred. Si apoi a concluzionat, cu un argument real: “O ducem bine, nu-i asa?”
Este o intrebare interesanta si am tot intalnit-o in mod repetat de atunci. De ce te plangi? Traim bine, nu-i asa? Si asta implica, evident, ca fara aceasta inselatorie nu am duce-o atat de bine, fara aceasta scamatorie probabil ne-am târî inca prin pesteri. N-am avea o societate cu un standard ridicat de viata. Deci cum poti raspunde la intrebarea “Si ce daca?” ?
In primul rand, nu traim chiar asa de bine. Oameni ca Barry Lind negresit traiesc foarte bine si sunt multi oameni in sistem in aceeasi situatie. In general acestia sunt cei de sus, aproape de gura robinetului, pe unde noii bani intra pe piata, sunt implicati in guvern sau primesc subventii guvernamentale. Majoritatea oamenilor, care sunt mai departe de robinet, nu o duc atat de bine. Este un fapt ca singurul motiv pentru care America a reusit sa pastreze aparenta unui inalt standard de viata de cand Sistemul Federal de Rezerve a preluat comanda, in special dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, este trecerea de la unul la doua venituri pe familie. Este nevoie ca doi oameni sa munceasca acum pentru a mentine asemanarea cu perioada cand doar munca unei singure persoane sustinea intreaga familie. Si cu toate acestea, salariile reale au scazut pentru omul de rand, ceea ce se exprima in numarul de ore pe care o persoana trebuie sa le dedice muncii pentru a-si asigura cele necesare vietii. Tinerele cupluri care se intretin dintr-un singur venit, au un standard de viata mult mai scazut decat au avut parintii lor. Castigul net mediu al unui camin este mult mai mic decat in trecut. Este tot mai putin timp liber pentru americanul de rand. Procentul de familii care au o casa in posesie scade de asemenea. Varsta la care o familie achizitioneaza prima casa [nota tr: Desi exista oameni/familii care au mai multe case, aici “prima casa” se refera la obiceiul majoritatii de a se muta intr-una noua, odata ce posibilitatile lor cresc] este mult mai ridicata. Numarul familiilor care sunt considerate ca apartinand clasei de mijloc este in descrestere, in timp ce numarul celor aflati sub limita saraciei se mareste. Falimentele inregistrate in numele persoanelor private astazi sunt de trei ori mai numeroase decat erau in 1960 si peste 90% din americani sunt faliti la varsta de 65 de ani. Deci, nu traim deloc bine.
Asta nu este totul. In al doilea rand, atunci cand ai un sistem monetar bazat pe nimic, fara acoperire, acesta nu numai ca se extinde, ci se si contracta. Daca am avea acoperire in aur sau argint, acest lucru nu ar fi posibil. Cand este motivat politic insa se poate contracta si aceasta este principala cauza a cresterilor urmate de descresteri economice, fluctuatii care au lovit continuu America atata amar de vreme. Cu alte cuvinte, acesta este conceptul din spatele recesiunilor. Alt motiv pentru care sistemul nu este in regula.
In alt treilea rand, nu este cinstit. Nu avem nevoie de nimic altceva, nu-i asa? Chiar daca ar fi elementul care creeaza prosperitate, chiar daca nu ar cauza recesiuni, simplul motiv ca este o frauda, o inselatorie, un furt, eu cred ca ar fi suficient ca sa ne determine sa scapam de el. Cam astea sunt neregulile cu aceasta scamatorie.

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - 6

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - de G. Edward AlterMedia România
Acum vedeti si beneficiul cartelului bancar. De aceea este implicat in acest Sistem Federal de Rezerve, pentru a colecta dobanda pe nimic. Procesul nu se opreste aici, din pacate. Are consecinte pentru noi toti. I-am auzit pe unii spunand “Nu-i asa ca este interesant, tipii astia chiar sunt destepti, cred ca merita sa fie bogati”. Ca si cum noi n-am fi afectati, ei s-au imbogatiti dar noi suntem OK. Ei bine, ei s-au imbogatit bine mersi, dar asta se face pe socoteala noastra, pentru ca de la noi li se transfera bogatia. Cum anume? Sa vedem.
Acesti bani nou creati ajung in economie si dilueaza valoarea dolarilor care se aflau deja acolo mai inainte. Este ca si cum ai turna apa intr-o oala cu supa, apa dilueaza supa. Deci tot aruncand din ce in ce mai multi bani in supa economiei, banii nostri devin din ce in ce mai slabi si mai slabi si mai slabi si observam fenomenul numit inflatie, care are aparenta cresterii preturilor. Vreau sa subliniez cuvantul “aparenta”, deoarece in realitate preturile nu cresc deloc. Ceea ce observam de fapt este scaderea valorii dolarului, asta este partea reala a ecuatiei. Daca am fi avut bani adevarati cu acoperire in aur sau argint sau orice altceva palpabil care nu a fost creat din aer, ati vedea ca preturile raman stabile pe o perioada lunga de timp.
Pentru a ilustra acest punct, este bine sa stim ca daca am fi trait in Roma antica, cu o uncie de aur am fi putut cumpara o toga frumoasa, o curea lucrata de mana si o pereche de sandale – acesta era pretul in Roma. Astazi, daca am avea o uncie de aur, ce am putea cumpara cu ea? Am putea merge in orice magazin si cumpara un excelent costum, o curea si o pereche de pantofi. Pretul acestor articole nu s-a schimbat de-a lungul a mii de ani, atunci cand acest pret este exprimat in bani adevarati. Dar atunci cand il exprimam in aceste bancnote pe care le purtam in buzunar si care se cheama “bancNote ale Rezervei Federale”, si care nu sunt bani adevarati ci doar bani fara acoperire [“fiat money”], preturile continua sa creasca, deoarece valoarea acestor unitati continua sa scada, si asta se intampla pentru ca ei tiparesc din ce in ce mai multe si le arunca pe piata in supa economiei.
Inca nu am terminat, nu am ajuns la capatul drumului. Am pierdut din puterea noastra de cumparare prin acest proces numit inflatie. Am pierdut ceva si foarte putini oameni se intreaba, “oare cine a castigat-o?”. Pare ca nimeni n-a castigat-o, am pierdut-o cu toti, ca si cum s-ar fi evaporat si ridicat la cer. Nu, cineva a castigat ceea ce noi am pierdut. Pentru fiecare pagubit exista un castigator. Sau mai exact pentru fiecare cincizeci de pagubiti exista un castigator care primeste totul. Cineva a castigat, dar cine? Cei care au castigat puterea noastra de cumparare sunt cei care se aflau acolo sus la gura robinetului ce injecteaza noii bani creati in supa economiei. Ei au primit primii acesti bani si au castigat deoarece s-au bucurat de intreaga putere de cumparare a acestora la momentul tiparirii lor. Dupa ce i-au cheltuit si ti i-au dat tie, si tu la randul tau i-ai cheltuit pe ceva si i-ai dat lui s.a.m.d. si au ajuns la marginea oalei, sunt deja diluati. Cei care sunt chiar acolo sus la gura robinetului au primit puterea noastra de cumparare. Cine sunt ei? Evident guvernul a fost primul acolo. Amintiti-va check-ul de un miliard de dolari, primit de guvern. L-au cheltuit instantaneu si banii au fost introdusi in economie marcand inceputul acestui efect de domino. Cine altcineva? Urmatorii au fost cei care se aflau la ghiseul de imprumuturi. Ei au primit banii nou creati, fiind cei care i-au imprumutat.
Deci toata lumea stie acest lucru. Ceea ce ei uita este ca asa zisele beneficii obtinute in urma acestui proces sunt inapoiate bancii sub forma de dobanda. Nu au castigat de fapt mare lucru. Castigul pe care il obtin prin inflatie il inapoiaza bancii ca dobanda pentru nimic. Si pare totusi ca ei castiga obtinand aceste profituri de hartie. Valoarea acestei proprietati creste, ca de altfel si valoarea stock-ului meu, dar este totul pe hartie. In ceea ce priveste puterea mea de cumparare, valoarea nu creste ci din contra, scade. Cu toate astea, ei trebuie sa plateasca pentru aceasta iluzie, si o fac sub forma unei dobanzi pentru nimic.
Si apoi vine inevitabila perioada de contractie a economiei. Oamenii nu realizeaza ca economia, conform traditiei, se misca precum lama unui fierastrau – urca gradat pentru o perioada lunga ce pare ca nu se mai termina, timp in care ne facem planuri nenumarate de investitie fara sa fim ingrijorati, si apoi deodata se prabuseste, scade foarte rapid, pentru a incepe sa creasca usor din nou pentru o alta perioada lunga. Atunci cand se contracta oamenii sunt prinsi pe picior gresit, inglodati in datorii, iar unii sunt pusi in situatia de a nu putea face fata platilor si isi pierd bunurile.
Alt aspect care trebuie remarcat este ca atunci cand banca iti imprumuta banii pe care i-a creat din nimic (nu i-a costat nimic sa-i fabrice), vor ceva in schimb de la tine. Vor ca tu sa semnezi pe o linie punctata si sa-ti pui chezasie casa, masina, inventarul, valorile care se afla in posesia ta. Astfel, in caz ca nu iti mai poti onora platile, ei pun mana pe pietrele tale pretioase. Nu pierd nimic. Fie ca este vorba de expansiune sau contractie, inflatie sau deflatie, bancile au acoperire iar noi mergem ca oile la taiere deoarece nu ne-am prins ca este o scamatorie. Bineinteles ca nici nu avem de ales, pentru ca este impusa prin lege. Nu avem scapare. Si este chiar mai bine ca nu intelegem pentru ca astfel nici nu ne putem plange. Asta este.
Cele doua grupuri care castiga puterea noastra de cumparare – este cineva surprins? – cei doi membri ai parteneriatului, sunt guvernul si cartelul bancar. Sunt cele doua grupuri care formeaza Sistemul Federal de Rezerve.
Aceasta pierdere a puterii de cumparare, ce se transfera de la noi catre ei este o taxa. Nu ne gandim la ea in acesti termeni dar chiar asta este. Nu avem scapare, nu o putem evita. De fapt, are calitatile unei taxe mult mai mult decat taxa pe venit sau acciza, de care poti scapa intr-un fel sau altul. De aceasta nu poti scapa. Nu exista reduceri, scutiri, toata lumea o plateste si este cea mai cruda, cea mai necinstita taxa dintre toate deoarece ii loveste mai rau pe cei care isi permit cel mai putin sa o plateasca. Cade cel mai greu pe umerii celor cu venituri fixe, a celor pensionati. Toti cei care isi economisesc banii platesc aceasta taxa in raport direct cu gradul in care au fost mai “stransi la punga”, mai cumpatati. Este o taxa si trebuie sa o consideram ca atare. Este o taxa pe care o platim guvernului si cartelului bancar.
Sa facem un sumar. Care este beneficiul membrilor acestui parteneriat? Guvernul are de castigat pentru ca este capabil sa taxeze poporul american orice suma isi doreste prin acest proces pe care oamenii nu-l inteleg, numit inflatie. Oamenii nu realizeaza ca sunt taxati, ceea ce constituie un avantaj enorm atunci cand te pregatesti sa fi reales. Partea bancara are si ea avantajul de a castiga o dobanda perpetua pe nimic. Subliniez cuvantul “perpetua”, deoarece atunci cand un imprumut este inapoiat, banii sunt imprumutati altcuiva. Odata ce banii sunt creati, obiectivul bancii este sa stea “imprumutata”, cum se spune. In realitate, bancile nu pot fi 100% imprumutate si rata aceasta variaza semnificativ, dar obiectivul este sa fie imprumutate pe cat de mult posibil. Vorbind la modul general, odata ce banii sunt creati prin imprumut, acestia raman permanent in economie, castigand in mod perpetuu dobanda pentru unul din membrii cartelului bancar, cel care a creat acei bani.

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - 5

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - de G. Edward AlterMedia România
Sa vedem cum sunt creati banii prin Mecanismul Mandrake. Voi explica acest proces intr-o forma mult simplificata. Vreau sa va avertizez ca are sa para ca este foarte simplu. Nu este. Voi inlatura toata terminologia bancara, limbajul de specialitate, toate frazele de contabilitate ce ar trebui definite, si voi vorbi intr-o engleza pe intelesul tuturor. Veti crede probabil ca am simplificat prea mult dar vreau sa va asigur ca in ciuda limbajului simplu, tot ceea ce va voi spune este absolut 100% corect din punct de vedere tehnic. Un alt aspect asupra caruia as dori sa va avertizez este ca nu trebuie sa incercati sa-i gasiti sensul, deoarece nu are unul; nu are sens si veti face scurt-circuit incercand sa iesiti la liman. Amintiti-va doar ca este o inselatorie-scamatorie, si daca veti pastra asta in memorie nu veti avea probleme incercand sa intelegeti ce se intampla.
Iata cum functioneaza. Totul incepe cu partea guvernamentala a parteneriatului, cu Congresul care cheltuieste in nestire. Cheltuieste mult mai multi bani decat primeste inapoi, mult peste venitul sau. Cum poate face asta? Pur si simplu asta se intampla. Sa presupunem ca este nevoie de un miliard de dolari, si Congresul trece pe la Trezorerie: “Vrem un miliard de dolari”. Oficialii Trezoreriei raspund “Probabil ca glumiti, nu sunt bani aici, ati cheltuit totul demult, tot ce am primit in taxe, ati papat de prin Martie”. Congresul spune “Asta ne-am gandit si noi, vroiam doar sa verificam daca nu cumva a mai trimis cineva ceva”. Se sfatuiesc si le vine ideea sa imprumute niste bani. Se opresc pe la tipografia Trezoreriei unde nu se tiparesc bani dar se tiparesc certificate din acelea impresionante, impopotonate, cu chenare pe margine, cu un vultur desenat in varf si un sigiliu in partea de jos pe care scrie “Obligatiune a Guvernului Statelor Unite” sau “nota” sau “bancnota”, in functie de perioada ramasa pana la expirarea ei. Daca o tii in sus in dreptul unei surse de lumina chiar scrie pe ea “IOU” [nota tr: Nume sub care sunt cunoscute obligatiunile in SUA] pentru ca asta si este. Tiparesc aceste harti care par deosebit de oficiale, iar apoi le ofera sectorului privat; spera ca oamenii vor dori sa imprumute bani guvernului la schimb pentru ele si multi dintre ei o fac, sunt chiar nerabdatori sa faca acest lucru. De ce? Pentru ca li s-a spus de catre agentii lor de investitie ca aceasta este cea mai solida investitie pe care o poti face. Cum asa? Am auzit cu toti ca aceste imprumuturi sunt garantate de catre “buna credinta si bunul credit al guvernului Statelor Unite”. Oamenii nu prea au idee ce inseamna acest lucru, dar cu siguranta suna bine. As dori sa explic celor care au indoieli intelesul expresiei de mai sus. “Buna credinta si bunul credit al guvernului Statelor Unite” inseamna ca guvernul promite solemn sa plateasca inapoi acest imprumut plus dobanda, chiar de-ar fi sa confiste in forma de taxe tot ce tu si eu avem. Ne va luat totul daca este necesar sa isi tina cuvantul. Oamenii nu realizeaza ca de fapt in final isi vor primi tot banii lor inapoi, minus un comision special pentru procesare.
O multime de bani sunt imprumutati guvernului pe aceasta cale, dar niciodata suficient. Congresul are nevoie de mai mult. Dar nu trebuie sa se ingrijorese. Merg mai in josul strazii si se opresc la cladirea Sistemului Federal de Rezerve. Fed-ul ii asteapta, de aceea a fost creat. Pe cand ei intra in cladire, ofiterul Fed-ului deja si-a deschis sertarul. Scoate de acolo un carnet de check-uri si scrie un check catre Trezoreria Statelor Unite in valoare de un miliard de dolari, sau orice alta suma este nevoie. Semneaza check-ul si il da oficialului Trezoreriei.
Trebuie sa ne oprim aici pentru un minut si sa punem o intrebare. De unde a luat Fed-ul miliardul de dolari pe care l-a imprumutat Trezoreriei? Cine a pus acesti bani in contul Sistemului Federal de Rezerve? Uimitorul raspuns este ca nu exista nici un ban in contul Sistemului Federal de Rezerve. De fapt, tehnic, nici macar nu exista un cont, exista doar un carnet de check-uri. Atat si nimic mai mult. Acel miliard de dolari “prinde viata” exact in momentul in care ofiterul semneaza check-ul. Acest proces se cheama “monetizarea datoriei”, asta este expresia pe care ti-o arunca in fata. Ei doar au scris un check, un mare check de cauciuc. Daca tu si eu am face asta, am intra in puscarie, dar ei au voie sa o faca pentru ca Congresul asta isi doreste. De fapt asta este rasplata, aici este beneficiul guvernului in acest parteneriat. Asta este metoda prin care ei au acces la orice suma de bani, la orice ora, fara sa trebuiasca sa vina sa ceara platitorului de taxe, sau sa se justifice fata de el. Altfel, ei ar trebui sa se explice in fata cetateanului, sa va spuna spre exemplu ca va vor ridica taxele cu inca 3000$ anul acesta, si binenteles, daca ar face asta, alegatorii i-ar da afara prin vot destul de repede. Le convine Mecanismul Mandrake pentru ca este o sursa instantanee de bani, bani pentru care nimeni nu cere explicatii. Probabil ati observat ca au trecut multi ani de cand Congresul nu-si mai pune problema costurilor, banii nu sunt o problema. Asta pentru ca, indiferent de pret, stiu ca merg in josul strazii la Sistemul Federal de Rezerve si prin lege, ofiterul trebuie sa scrie un check gras si sa-l inmaneze lor.
Asta este pe scurt motivul pentru care guvernului ii place Mecanismul Mandrake – access instantaneu, fara batai de cap, la orice suma de bani fara ca platitorul de taxe sa fie implicat in vreun fel. Dar cum ramane cu partea bancara? Ei cu ce se aleg? Aici totul devine foarte interesant. Sa ne intoarcem la check-ul de un miliard de dolari. Oficialul Trezoreriei depune suma in contul de check-uri al guvernului si dintr-o data computerele incep sa clicaie si arata ca acum guvernul are un depozit de un miliard de dolari, ceea ce inseamna ca poate scrie check-uri in valoare de un miliard de dolari. Incep sa faca asta numaidecat. De dragul analizei noastre, sa urmarim 100$ din acel miliard, intr-un check pe care ei il scriu si il ofera postasului. Acesta din urma primeste check-ul de 100$ si nici nu isi imagineaza ca acesti bani nu existau cu doua zile in urma. Pot fi cheltuiti, nici nu i-ar pasa daca i-ai spune-o. Ii depune in contul lui personal de check-uri. Acum ne aflam in sfarsit in afara Sistemului Federal de Rezerve si a check-ului guvernamental. Ne aflam in sistemul bancar privat. Am ajuns la acea parte a parteneriatului in care este implicat cartelul. 100$ au fost depozitati la banca locala, bancherul observa si da fuga la ghiseul unde se fac imprumuturi, deschide fereastra si spune “Atentiune toata lumea, avem bani de imprumutat, cineva tocmai a depus 100$”.
Toti se bucura la auzul acestei vesti, deoarece acesta este motivul pentru care au venit la banca, sa imprumute bani. Este de asemenea un semn al sanatatii economice nationale sa fii inglodat in datorii, sa astepti cu nerabdare ca banca sa aiba bani pentru imprumuturi, sa stai la coada pentru ele. L-au auzit cu toti pe bancher si se gandesc ca 100$ nu este totusi suficient de mult. El le spune sa nu se ingrijoreze ca poate sa le imprumute pana la 900$ pentru acei 100$. Cum este oare posibil? Devine prea complicat de aceea va voi spune in termeni simpli. Sistemul Federal de Rezerve cere bancilor sa pastreze ca rezerve nu mai mult de 10% din depozitele pe care le au. Banca pastreaza 10% din acei 100$ ca rezerva, adica 10$, si ii imprumuta primului venit 90$. Ce face el cu acesti bani? Vrea sa ii cheltuie deci ii depune in contul sau de check-uri. De fapt, probabil banii ajung direct acolo. Sa presupunem ca ii sunt inmanati si apoi el ii adauga contului sau. Daca ii pune acolo, este si acesta un depozit, nu-i asa?
Numai 100$ depozit, dar 900$ in imprumuturi si acel depozit inca este acolo. De unde au aparut cei 900%? Raspunsul este acelasi: nu exista nici un ban. Acestia sunt creati exact in momentul in care imprumutul este facut. Observati diferenta, va rog, este o importanta distinctie. Cand banii sunt creati din nimic pentru guvern, ei sunt cheltuiti de guvern. Pe partea bancara, cand sunt creati iarasi din nimic nu sunt cheltuiti de catre banci, acestea ii imprumuta tie si mie, si noi ii cheltuim. Observati va rog, de asemenea ca pentru aceste imprumuturi noi trebuie sa le platim dobanda. Ganditi-va la asta pentru un minut. Acesti bani au fost creati pe loc, din nimic si totusi ei colecteaza dobanda, ceea ce inseamna ca ei colecteaza dobanda pe nimic. Ce concept, cum de nu m-am gandit eu la asta inaintea lor? As vrea sa fi avut un carnet magic din care sa tot scriu check-uri toata ziua, fara nici un ban, doar check-uri, sa vi le imprumut voua iar voi sa fiti suficient de fraieri sa-mi platiti dobanda pe ele. Asa functioneaza.

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - 4

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - de G. Edward AlterMedia România
Acestia erau cei sapte barbati ce urcasera in vagonul ce i-a trasportat la Jekyll Island. Pe cat de uimitor, trebuie sa stiti ca reprezentau un sfert din bogatia intregii lumi. Acesti oameni s-au asezat in jurul mesei si au creat Sistemul Federal de Rezerve. Pentru cei care se indoiesc crezand ca exagerez, dati-mi voie sa va asigur ca intr-adevar chiar asa s-a intamplat.
Cum stim acest lucru? Spre exemplu, Frank Vanderlip, prezent la intalnire, a scris un articol in Saturday Evening Post din data de 9 Februarie, 1935 si as dori sa va citesc un mic fragment din el. Iata ce a scris Vanderlip: “Nu cred ca este o exagerare sa vorbesc despre secreta noastra expeditie la Jekyll Island ca fiind ocazia conceperii a ceea ce a devenit Sistemul Federal de Rezerve. Ni s-a spus sa ne uitam numele de familie. Ni s-a spus de asemenea ca trebuie sa evitam sa luam cina impreuna in noaptea plecarii. Am primit instructiuni sa venim pe rand si fara a atrage atentia pe cat posibil, in gara de pe litoralul Hudson din New Jersey unde vagonul privat al Senatorului Aldrich va fi atasat la capatul trenului ce mergea in sud. Odata suiti in tren, am putut observa tabu-ul ce fusese fixat in privinta numelor noastre de familie. Ne-am adresat unul altuia cu Ben, Paul, Nelson si Abe. Davison si eu “ne-am deghizat” si mai mult abandonand numele noastre mici. El a devenit Wilbur iar eu Orville, dupa cei doi pionieri ai aviatiei, fratii Wright. Servitorii si personalul trenului ar fi putut sti identitatile a unul sau cel mult doi dintre noi, dar nu ne stiau pe toti si doar numele noastre tiparite impreuna ar fi atras atentia asupra misterioasei noastre calatorii in Washington, pe Wall Street si chiar la Londra. Stiam pur si simplu ca nu trebuie sa fim descoperiti.”
De ce nu? De ce atat secret? Ce poate fi rau ca un grup de bancheri se intalnesc in privat sa vorbeasca despre afacerile lor sau chiar despre legislatie bancara? Raspunsul ni-l da chiar Vanderlip insusi in acelasi articol. A spus: “Daca am fi fost expusi public si s-ar fi aflat ca grupul nostru s-a intrunit si a schitat o propunere in ceea ce priveste legislatia bancara, aceasta nu ar fi avut nici o sansa sa treaca de Congres.” De ce nu? Pentru ca scopul reformei asteptate era sa destrame puterea trustului monetar, insa era de fapt gandita si conceputa chiar de catre trustul monetar. Daca acest lucru ar fi fost cunoscut de la inceput, nu am fi avut deloc un Sistem Federal de Rezerve, deoarece, asa cum Vanderlip a spus, nu ar fi existat vreo sansa sa fie aprobat de Congres. Era deci esential ca totul sa ramana un secret asa cum a ramas pana in zilele noastre. Nu este chiar un secret acum pe care nu-l puteti descoperi deoarece oricine poate merge la biblioteca si dezgropa totul, dar nu este specificat in cartile de specialitate. Nu aflam despre el in publicatiile oficiale ale Sistemului Federal de Rezerve deoarece este ca si cum am ruga vulpea sa construiasca cotetul gainilor si sa se ocupe de buna lui paza.
Acesta era motivul pentru care intalnirea trebuia sa fie secreta. Acum stim ceva foarte important despre Sistemul Federal de Rezerve, ceva ce nu stiam inainte, dar este mult mai mult decat atat. Considerati va rog, componenta acestui grup! Ii avem aici pe reprezentatii Morgan, Rockefeller, Kuhn Loeb & Company, Rothschild si Warburg. Vedeti ceva ciudat in amestecul acesta? Acestia erau competitori. Competitori principali pe piata investitiilor si afacerilor bancare in acele zile; acestia erau uriasii. Pana atunci se bateau cap in cap, luptand pentru dominatie pe campul de lupta, in market-ul financiar mondial. Nu numai in New York, dar chiar Londra, Paris si oriunde altundeva. Si iata-i impreuna stand in jurul unei mese, cazand de comun acord intr-un fel. Ce se intampla oare? Trebuie sa punem cateva intrebari.
Este deosebit de semnificativa aceasta intelegere, pentru ca a avut loc chiar in acel moment din istoria Americii cand modul in care erau conduse afacerile a suferit o schimbare majora si fundamentala in ideologie. Inainte de acest moment, business-ul american a operat ghidat de principiile initiativei private – competitia bazata pe initiativa privata este cea care a cladit America, si a facut-o sa depaseasca toate celelalte natiuni ale lumii. Odata ce am atins acel varf al performantei, macazul a fost schimbat dinspre zona competitiei spre zona monopolului. Acest fenomen a fost descris in multe carti ca fiind "zorii epocii cartelului". Pe o perioada de cinsprezece ani inainte de intalnirea de la Jekyll Island ii putem vedea pe cei din grupurile de investitii la care ne referim angajandu-se tot mai mult in initiative comune, preferandu-le pe acestea vechilor lor rafuieli. Intalnirea de la Jekyll Island a fost punctul culminant al acestor tendinte, momentul in care au decis sa renunte complet la competitie si au format un cartel.
Trebuie sa definesc acest cuvant pentru a sti si dumneavoastra cu exactitate la ce ma refer atunci cand il folosesc. Un cartel este un grup de business-uri private independente care ajung la o intelegere cu scopul reducerii sau eliminarii competitiei dintre ele, pentru a-si imbunatati profiturile sau pentru a-si asigura pozitia pe piata. Pot realiza aceste lucruri prin mai multe metode, unul dintre ele fiind fixarea preturilor – nici o competitie in privinta preturilor. Exista si alte metode. Daca am infiinta un cartel aici, as insista ca eu sa primesc zona de nord si tu sa primesti zona de sud si astfel nu ne vom afla in competitie. Sau as putea propune ca eu sa produc surubul si tu sa produci piulita si astfel nu ne mai luam la intrecere, sau decidem sa schimbam informatii in privinta patentelor si a proceselor de executie etc. Cu cat sunt mai multe nivele de cooperare in acest acord, cu atat ne inchidem mai mult in structura acestui cartel si devenim una din punctul de vedere al pietei, chiar daca in interior grupurile sunt separate ca apartenenta si proprietate.
Acestea sunt valabile atat pentru cartelul bancar cat si pentru orice alta industrie. Citind Federal Reserve Act si plasandu-l in contextul istoric, ajungem direct la concluzia ca desi Sistemul Federal de Rezerve face parada vrand sa para un soi de operatiune guvernamentala, este de fapt un cartel de banci protejate de lege ce activeaza exact sub nasul nostru. Am vazut odata un reportaj despre tuburile de lava din Hawaii. Sunt foarte impresionante pentru ca, din cand in cand pamantul se rupe la suprafata descoperind o gaura prin care poti vedea lava curgand chiar pe sub picioarele tale fara ca tu sa ai habar. Afli doar atunci cand suprafata cedeaza si tot ce poti spera este sa nu te afli pe bucata care se rupe. Am sentimentul ca la fel si Sistemul Federal de Rezerve opereaza, exact pe sub picioarele noastre; acest cartel functioneaza fara ca noi sa o stim, pentru ca a fost cu grija invaluit in secret.
Concluzia numarul 2 despre Sistemul Federal de Rezerve, un lucru important pe care nu il stiam, este cartelul. Dar asta nu este totul. Al treilea ingredient, probabil cel mai important dintre toate, este constatarea ca acest cartel a format un parteneriat cu guvernul. Este un aspect foarte semnificativ. Cartelurile deseori intra in parteneriate cu guvernele deoarece au nevoie de forta legii pentru a impune acordurile cartelului si de aceasta data s-a colaborat din plin.
Oricand un parteneriat ia nastere, trebuie sa existe un beneficiu pentru toti partenerii, altfel nu il formeaza. Sa ne intrebam deci, care ar fi beneficiul celor doi parteneri in aceasta situatie? De ce au cazut la intelegere? De ce guvernul a intrat in acest parteneriat si de ce a intrat cartelul bancar? Raspunzand la aceste intrebari vom pricepe mai bine natura acestei creaturi de la Jekyll Island. Sa aruncam o privire, sa vedem ce au de castigat cei doi parteneri? Pentru a afla, va trebui sa examinam in detaliu mecanismul prin care Sistemul Federal de Rezerve creeaza bani. Este un studiu deosebit de interesant. Eu il numesc “Mecanismul Mandrake”, dupa acel personaj al cartilor desenate din anii ’40, Mandrake Magicianul, care putea creea ceva din nimic si apoi doar scuturandu-si mantia il facea sa dispara inapoi in neant. Este o fraza suficient de descriptiva pentru felul cum opereaza Sistemul Federal de Rezerve.

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - 3

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - de G. Edward AlterMedia România
Sa incepem cu momentul aparitiei “Creaturii de la Jekyll Island”, crearea Sistemului Federal de Rezerve. Asta ma duce cu gandul inapoi la titlul cartii mele (si pe toti cei care isi imagineaza ca vom viziona partea a doua a filmului Jurassic Park ii avertizez ca au gresit adresa). Titlul a fost ales, binenteles, pentru a atrage atentia, dar are totusi o semnificatie aparte. Pentru cei care nu au avut inca sansa de a studia acest subiect, voi preciza ca Jekyll Island este o insula reala aflata langa coasta statului Georgia. Pe acea insula in 1910, Sistemul Federal de Rezerve a fost creat la o intalnire ultrasecreta. Vreau sa va arat ca de fapt intalnirea a avut loc si va voi prezenta o parte din documentatia disponibila pentru a vedea ca secretul era extrem, ceea ce ne va pune fata in fata cu intrebarea “de ce trebuia sa fie un secret?”. Este intotdeauna ceva de ascuns atunci cand secretul este implicat si vom vedea ce anumea aveau de ascuns in aceasta situatie. Odata acest lucru inteles, va iesi la lumina un foarte important aspect al Sistemului Federal de Rezerve care in general este trecut cu vederea.
In 1910, Jekyll Island era proprietatea privata a unui mic grup de milionari din New York. Vorbim de oameni ca J.P. Morgan, William Rockefeller si asociatii acestora. Ei formau in inalta societate un club in ce purta numele “Clubul din Jekyll Island”. Erau proprietarii insulei si aici veneau familiile lor sa-si petreaca iernile. Pe insula se afla o constructie impunatoare (the clubhouse), care era centrul activitatilor sociale. Aceasta se afla inca acolo. Insula a fost cumparata de atunci de catre statul Georgia, transformata intr-un parc iar clubhouse-ul a fost restaurat si poate fi vizitat. Veti fi impresionati de ea, cred. Pe una din usile de la primul nivel, pe o placa, se poate citi: “In aceasta camera a fost creat Sistemul Federal de Rezerve”. Nu mai este deloc un secret ci informatie publica. In jurul clubhouse-ului se afla cateva “casute”, dupa cum erau numite atunci, construite pentru a caza familiile respective. Sunt destul de atractive; erau exemple magnifice ale arhitecturii de la inceputul secolului trecut. Una dintre acestea, ce necesita cateva ore pentru a o vizita, are 14 bai imi amintesc, dupa cum ne-a spus ghidul – nu este exact ceea ce numim o “casuta”.
Clubhouse-ul este locul unde Sistemul Federal de Rezerve a fost creat. Haideti sa repovestim aceasta istorioara in detaliu, sa vedem cum s-a intamplat. Era in 1910, cu trei ani inainte ca Federal Reserve Act sa fie legiferat. Era in noiembrie a acelui an, cand senatorul Nelson Aldrich si-a trimis propriul vagon privat in gara din New Jersey sa astepte sosirea lui si a altor sase barbati sfatuiti cu totii sa vina invaluiti in cel mai strasnic mister. Spre exemplu, li s-a spus sa apara pe rand si sa nu ia cina impreuna in seara respectiva. Li s-a specificat ca, daca ajung in gara in acelasi timp sa pretinda ca nu se cunosc. Trebuiau de asemenea sa evite reporterii cu orice pret, fiind persoane bine cunoscute. Daca doi sau trei ar fi fost vazuti impreuna, ar fi cauzat ridicari din spranceana si o multime de intrebari. Unul dintre ei cara o pusca intr-o cutie mare, neagra, si, in caz ca ar fi fost intrebat incotro se indreapta, era gata sa spuna ca merge la vanatoare de rate. Interesant este ca, dupa cum am aflat mai tarziu de la biograful sau, acest om nu a tras cu pusca in viata lui. Imprumutase arma pentru aceasta calatorie, drept pacaleala.
Acest comportament a continuat si in vagon. Li s-a spus sa isi foloseasca doar numele mic, numele de familie nici nu trebuiau pomenite. Doi dintre ei au folosit pseudonime. Si asta pentru ca servitorii sa nu afle cine sunt. Se temeau ca servitorii ar putea vorbi si astfel ar ajunge la cunostinta presei. Au calatorit doua nopti si o zi cu acest vagon, si dupa 1000 de mile au ajuns la Brunswick, Georgia. De acolo s-au imbarcat pe un feribot si au ajuns pe Jekyll Island, unde au petrecut noua zile in clubhouse-ul despre care am vorbit, stabilind toate detaliile importante a ceea ce eventual a devenit Sistemul Federal de Rezerve. Apoi s-au intors la New York.
Vreme de cativa ani dupa aceea, cein in cauza au negat vehement ca o astfel de intrunire ar fi avut loc. Abia dupa ce Sistemul Federal de Rezerve a fost instaurat, ei au inceput sa discute deschis despre calatoria lor si ce au realizat cu aceasta ocazie. Cativa dintre ei au scris carti despre acest subiect, unul a scris un articol intr-un ziar, si aproape toti au acordat interviuri reporterilor, astfel ca acum putem verifica arhivele publice si putem documenta in detaliu ce s-a intamplat atunci.
Cine sunt acesti sapte oameni? Primul pe care deja l-am mentionat, senatorul Nelson Aldrich, "biciul" republican in senat, era conducatorul Comisiei Monetare Nationale, un comitet special al Congresului creat pentru a face recomandari acestuia si a propune legislatie pentru reforma bancara. Publicul era ingrijorat in acele zile in legatura cu ceea ce se intampla: o multime de banci isi inchideau portile, oamenii isi pierdeau investitiile, promisiuni de pastrare in siguranta a economiilor populatiei fusesera incalcate, erau multe “runs on the bank”, situatie in care din neincredere oamenii isi retrageau banii depozitati, iar institutiile respective nu puteau face platile catre toti cei carora le datorau bani. In particular, oamenii erau ingrijorati ca bogatia se concentra in seifurile catorva banci mari de pe Wall Street, in New York. Acest grup de banci formau ceea ce ei numeau trustul monetar in acele zile. Trustul monetar era o expresie des folosita atunci. Cativa politicieni fusesera alesi pentru promisiunea din campania electorala de a sfarama puterea trustului monetar. Presedintele Wilson era unul dintre acei politicieni, desi chiar el insusi fusese ales, finantat si incojurat de catre trustul monetar – toti consilierii si asociatii sai. Publicul nu stia acest lucru pe atunci si problema era destul de populara. Daca te exprimai impotriva trustului monetar aveai mari sanse sa fi ales.
Acesta era unul din scopurile Comisiei Monetare Nationale, care trebuia sa propuna legislatie pentru a slabi puterea trustului monetar, iar Aldrich era seful acestui comitet. Era de asemeni un foarte important asociat de afaceri al lui J.P. Morgan. Era socrul lui John D. Rockefeller, Jr., ceea ce inseamna ca eventual a devenit bunicul lui Nelson Rockefeller, fostul nostru vice-presedinte. Va amintiti ca numele lui complet era Nelson Aldrich Rockefeller, numele mijlociu fiind derivat de la faimosul sau bunic.
A doua persoana importanta era Abraham Andrew, Secretar Asistent al Trezoreriei. Mai tarziu a devenit Congressman si era om cu greutate in cercurile bancare.
Frank Vanderlip se afla acolo. El era Presedintele National City Bank din New York, cea mai mare din toate bancile din America, reprezentand interesele financiare ale lui William Rockefeller si ale firmei de investitii internationale Kuhn, Loeb & Company.
Henry Davison era acolo, partener senior al J. P. Morgan Company. Charles Norton era si el la intalnire; el era Presedintele First National Bank din New York, un alt gigant. Benjamin Strong se afla si el printre participanti; el tinea fraiele Banker’s Trust Company a lui J. P. Morgan si trei ani mai tarziu va deveni chairman-ul Sistemului Federal de Rezerve.
Si in sfarsit la intalnire participa si Paul Warburg, care era probabil cel mai important dintre toti datorita vastelor sale cunostinte in domeniul bancar, asa cum se practica in Europa. Paul Warburg se nascuse in Germania si ulterior a devenit cetatean american. Era partener in Kuhn, Loeb & Company si era un reprezentant al dinastiei bancare Rothschild in Anglia si Franta, de unde mentinuse stranse relatii de afaceri de-a lungul carierei cu fratele sau, Max Warburg, aflat la conducerea consortiului bancar Wargurg in Germania si Olanda. Paul Warburg era unul dintre cei mai bogati oameni ai lumii. De fapt, acei dintre voi care sunt fani ai personajului micutei orfane Annie va aminti de Tatuca Warbucks [n. tr.: este vorba despre poemul "Daddy Warbucks" al Annei Sexton, popular in SUA]. Tatuca Warbucks era intruchiparea lui Paul Warburg si oricine la acea vreme era constient de acest lucru. In cartea mea ii este prezentata fotografia si daca o comparati cu desenul animat veti observa asemanarea dintre Paul WARburg si Tatuca WARbucks. Si din moment ce vorbim de personaje de desene animate, daca vreodata ati jucat Monopoly, va amintiti reprezentarea capitalistului cu mustati rasucite si tigareta? Acela este J. P. Morgan.

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - 2

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - de G. Edward AlterMedia România
O expunere publica sustinuta de Edward Griffin pe marginea cartii sale The Creature from Jekyll Island
Vom incepe printr-o scurta incursiune in trecut pentru a crea o perspectiva istorica acestei expuneri; vom calatori in primul secol IH, in micul regat Firgia. Acolo a existat un filozof pe nume Epictetus si el a fost cel care a spus “Aparentele sunt de patru feluri: lucrurile fie sunt asa cum par a fi; fie nici nu sunt nici nu par a fi; fie sunt dar nu par a fi; fie nu sunt si totusi par a fi.” Cand am citit aceasta declaratie pentru prima oara m-am distrat teribil si m-am gandit ca daca Epictetus ar fi inca in viata astazi, cu siguranta ar fi profesor la Harvard iar specialitatea sa ar fi banii si problemele bancare; suna exact ca multele explicatii pe care le-am citit despre diversele aspecte ale Sistemului Federal de Rezerve. El a pornit de la un concept extrem de simplu dar in momentul in care l-a terminat de explicat, noi nu aveam nici cea mai mica idee despre ce este vorba. Ce vroia el sa spuna este ca aparentele sunt inselatoare.
Cu toate acestea, am gandit ca, din intamplare, Epictetus mi-a dat o idee despre calea pe care trebuie s-o urmez. Pot porni de la aceasta tema deoarece daca exista ceva cu adevarat inselator pe lume, acesta este Sistemul Federal de Rezerve. De fapt este una din acele aparente de tipul al patrulea, anume acelea care nu sunt si totusi par a fi. Vom folosi asta ca punct de reper. Ne vom intoarce aici din cand in cand sa o subliniem, daca imi amintesc sa fac acest lucru, deoarece ne spune ceva fundamental despre Sistemul Federal de Rezerve si anume ca aparentele insala.
Cand am studiat acest subiect am ajuns la uimitoarea concluzie ca Sistemul Federal de Rezerve nu trebuie auditat, ci trebuie abolit. Desi ideea de a audita sistemul este tentanta, am descoperit ca daca ar fi luat la puricat ar primi un raport final favorabil deoarece cu certitudine face exact ceea trebuie conform legii. Ceea ce face dupa litera legii insa, este o justificare suficienta pentru a-l aboli, deci sarcina noastra este sa intelegem cu exactitate care sunt atributiile Sistemului Federal de Rezerve si imediat vom fi foarte suparati pe aceasta tema. Adevarul este ca majoritatea oamenilor nu au nici cea mai mica idee despre ce este vorba.
Exista motive serioase pentru care Fed-ul ar trebui abolit. Vi le voi citi acum sa va faceti o idee cam pe unde am crescut, cum se spune. Am folosit fraze concise, socante cumva, sa le puteti memora:
1. Fed-ul este incapabil sa realizeze obiectivele ce si le-a propus.
2. Este un cartel ce opereaza impotriva interesului public.
3. Este instrumentul suprem al camatariei.
4. Este sursa celei mai necistite taxe.
5. Incurajeaza razboiul.
6. Destabilizeaza economia.
Nu stiu ce credeti despre aceste puncte. Cu siguranta unii dintre dumneavoastra sunt de acord cu ele din start, dar presupun ca exista si sceptici aici in aceasta seara [n. tr.: aceasta este transcrierea unei conferinte cu public]; sper ca sunt, altfel as fi doar un pastor vorbind corului. Stiu ca mereu exista cativa sceptici care frecventeaza aceste intalniri si acelora ma voi adresa acum, pentru ca nu demult ma numaram si eu printre ei. Nu cu multa vreme in urma, as fi considerat si eu ca aceste idei sunt extremiste si ca nu pot fi sustinute de dovezi. Desi timpul nu-mi permite sa le abordez pe toate, as dori sa le prezint pe primele patru si sa va arat ca exista motive pentru orice persoana rationala sa concluzioneze ca aceste afirmatii sunt adevarate.

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - de G. Edward Griffin

CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND - de G. Edward AlterMedia România

INTRODUCERE
G. Edward Griffin este scriitor si producator de film documentar cu multe titluri de succes la activ. Este listat in Who’s Who in America si este bine cunoscut datorita talentului de care a dat dovada in cercetarea unor probleme dificile si prezentarea lor simpla si clara pe intelesul tuturor. S-a aplecat asupra unor subiecte diverse ca arheologia si istoria veche a Pamantului, Sistemul Federal de Rezerve si sistemul bancar international, terorism, subversiune interna, istoria taxarii, politica externa a Statelor Unite, stiinta si politica in terapia cancerului, Curtea Suprema si Organizatia Natiunilor Unite. Cele mai cunoscute lucrari ale sale sunt The Creature from Jekyll Island, World without Cancer, The Discovery of Noah’s Ark, Moles in High Places,The Open Gates of Troy, No Place to Hide, The Capitalist Conspiracy, More Deadly than War, The Grand Design, The Great Prison Break, si The Fearful Master.
Domnul Griffin a absolvit Universitatea din Michigan cu o teza in libertatea expresiei si comunicatii. Pregatindu-se sa scrie cartea despre Sistemul Federal de Rezerve, s-a inscris la Colegiul de Planning Financiar din Denver, Colorado. Scopul sau nu era sa devina un profesionist in acest domeniu ci sa inteleaga mai bine adevarata lume a investitiilor si piata bancara. A obtinut diploma CFP (Certified Financial Planner) in 1989.
Domnul Griffin a primit ravnitul Telly Award pentru excelenta in productia de televiziune, este creatorul Reality Zone Audio Archives, si este Presedintele American Media, o editura si companie de productii video in California. A fost membru al Comitetului Director al The National Health Federation si The International Association of Cancer Victors and Friends. Este fondatorul si presedintele The Cancer Cure Foundation. De asemenea, este fondatorul si presedintele organizatiei Freedom Force International (http://www.freedomforceinternational.org/).